Musaka z mletého masa
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Řecká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

 Zatímco italské lasagne zná skoro každý, na jejich řeckého příbuzného – musaku – zdaleka tak často nenarazíte. A to je škoda, protože se jedná o skvělou pochoutku středomořské kuchyně! Šéfkuchař Roman Paulus proto natočil video recept, ve kterém krok po kroku zjistíte, jak se pravá řecká musaka připravuje. Naučíte se zejména recept na ragú z mletého masa (můžete použít mix hovězího a vepřového, ale ještě víc si pochutnáte, když sáhnete po jehněčím), které kromě základních surovin obsahuje například i skořici nebo červené víno. Pak vám bude stačit už jen orestovat lilek na olivovém oleji, připravit bešamel a pustit se do vrstvení. O několik desítek minut v troubě později můžete začít podávat! 

Tagy

Světová kuchyně

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 5 × lžíce řecký olivový olej Primadonna
  • 1 × cibule
  • 5 × stroužek česnek
  • 200 g řapík celer
  • 5 × bobkový list Kania
  • 500 g mleté maso mix 100% Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • keramický mlýnek s chilli Kania
  • 70 g rajčatový protlak Kania
  • 200 ml červené víno Bordeaux
  • 1 × špetka mletá skořice Kania
  • 300 ml hovězí vývar
  • 2 × lilek
  • 325 ml plnotučné čerstvé mléko Pilos
  • 50 g máslo Pilos
  • 35 g hladká mouka Belbake
  • 400 g brambory

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 295 kJ / 789 kcal

Bílkoviny

32,90 g

Tuky

50,40 g

Vláknina

10,50 g

Sůl

2,30 g

Sacharidy

51,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Masové ragú:

01.Oloupanou cibuli a řapíkatý celer nakrájíme najemno, česnek na plátky. V hrnci rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje a orestujeme nakrájenou zeleninu (cibuli, česnek, řapík). Přidáme 3 bobkové listy, mleté maso a dále restujeme. Ochutíme solí, pepřem, chilli, rajčatovým protlakem, červeným vínem, skořicí a krátce provaříme. Podlijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a necháme dusit do měkka. 

02.Omyté lilky nakrájíme na plátky, osolíme a necháme vypotit. Po chvilce orestujeme na rozpálené pánvi s olivovým olejem z obou stran dozlatova. 

Bešamel:

03.Mléko se 2 bobkovými listy ohřejeme v kastrolu. Mezitím v menším hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Necháme vychladnout. Za stálého míchání do jíšky přiléváme ohřáté mléko. Počkáme, až omáčka zhoustne a poté důkladně rozmícháme. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme alespoň 15 minut.

Podrobný video návod, jak připravit bešamel najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Musaka:

04.Oloupané a omyté brambory nakrájíme na plátky. Část poklademe na dno zapékací mísy, zakryjeme masovým ragú, plátky lilku a zalijeme bešamelem. Celý postup opakujeme, dokud nepoužijeme všechny přísady. Zakončíme ovšem vždy masem a bešamelem. Takto připravenou musaku zapékáme v troubě rozehřáté na 160 °C 40 až 45 minut do změknutí brambor. Hotovou necháme 20 minut odležet, než nakrájíme a naservírujeme.

Připravit můžete jednu velkou musaku ve velkém pekáči a později ji rozporcovat, nebo lze připravit několik jednoporcových mističek.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo