Kuchyně
Řecká
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
2 hod. 30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Zatímco italské lasagne zná skoro každý, na jejich řeckého příbuzného – musaku – zdaleka tak často nenarazíte. A to je škoda, protože se jedná o skvělou pochoutku středomořské kuchyně! Šéfkuchař Roman Paulus proto natočil video recept, ve kterém krok po kroku zjistíte, jak se pravá řecká musaka připravuje. Naučíte se zejména recept na ragú z mletého masa (můžete použít mix hovězího a vepřového, ale ještě víc si pochutnáte, když sáhnete po jehněčím), které kromě základních surovin obsahuje například i skořici nebo červené víno. Pak vám bude stačit už jen orestovat lilek na olivovém oleji, připravit bešamel a pustit se do vrstvení. O několik desítek minut v troubě později můžete začít podávat!
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
3 295 kJ / 789 kcal
Bílkoviny
32,90 g
Tuky
50,40 g
Vláknina
10,50 g
Sůl
2,30 g
Sacharidy
51,10 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Oloupanou cibuli a řapíkatý celer nakrájíme najemno, česnek na plátky. V hrnci rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje a orestujeme nakrájenou zeleninu (cibuli, česnek, řapík). Přidáme 3 bobkové listy, mleté maso a dále restujeme. Ochutíme solí, pepřem, chilli, rajčatovým protlakem, červeným vínem, skořicí a krátce provaříme. Podlijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a necháme dusit do měkka.
02.Omyté lilky nakrájíme na plátky, osolíme a necháme vypotit. Po chvilce orestujeme na rozpálené pánvi s olivovým olejem z obou stran dozlatova.
03.Mléko se 2 bobkovými listy ohřejeme v kastrolu. Mezitím v menším hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Necháme vychladnout. Za stálého míchání do jíšky přiléváme ohřáté mléko. Počkáme, až omáčka zhoustne a poté důkladně rozmícháme. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme alespoň 15 minut.
Podrobný video návod, jak připravit bešamel najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
04.Oloupané a omyté brambory nakrájíme na plátky. Část poklademe na dno zapékací mísy, zakryjeme masovým ragú, plátky lilku a zalijeme bešamelem. Celý postup opakujeme, dokud nepoužijeme všechny přísady. Zakončíme ovšem vždy masem a bešamelem. Takto připravenou musaku zapékáme v troubě rozehřáté na 160 °C 40 až 45 minut do změknutí brambor. Hotovou necháme 20 minut odležet, než nakrájíme a naservírujeme.
Připravit můžete jednu velkou musaku ve velkém pekáči a později ji rozporcovat, nebo lze připravit několik jednoporcových mističek.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT