Mazancový věnec
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda prázdná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Těšíte se na velikonoční mazanec? Udělejte ho letos netradičně v podobě velikonočního věnce z kynutého těsta. Jak na to prozradí šéfkuchař Roman Paulus ve videu Kulinářské akademie Lidlu. Dozvíte se recept na kynuté těsto na mazanec, jak udělat dolíky do pečeného věnce, aby v nich pak mohly sedět kraslice, i jak sladký věnec uplést, aby držel pěkně tvar. Letošní Velikonoce tak budou tradiční a neobvyklé zároveň.

Tagy

Velikonoce

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Recept na mazancový věnec

  • 35 g droždí
  • 120 g cukru krystal
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 120 g másla
  • 3 × žloutky
  • 600 g polohrubé mouky + na pomoučnění
  • 2 × lžička rozinek namočených v tuzemáku
  • 1 × lžíce mandlí bez slupky
  • 1 × lžíce tuzemáku
  • 1 × lžička soli
  • 1 × vanilkový cukr
  • 1 × vejce „M” na potření
  • 1 × lžíce mandlových lupínků na posypání

Orientační nutriční hodnoty

Energie

16 951 kJ / 4 050 kcal

Bílkoviny

105,20 g

Tuky

141,90 g

Vláknina

25,80 g

Sůl

5,50 g

Sacharidy

585,50 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Z droždí, lžíce cukru a vlažného mléka připravíme kvásek, zaprášíme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít na teplém místě.

02.Změklé máslo utřeme se cukrem a žloutky do pěny, přidáme nastartovaný kvásek, prosátou mouku, rozinky namočené v tuzemáku, nasekané mandle, tuzemák, sůl, vanilkový cukr a vypracujeme hladké elastické těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout.

03.Poté pomoučníme pracovní plochu, těsto znovu zpracujeme, rozdělíme na 3 části a upleteme copánek, který zatočíme do tvaru věnce. Ten přeneseme na plech potřený olejem, nebo s pečicím papírem, kde ho necháme naposledy pod utěrkou nakynout.

04.Pomůžeme si kovovými kroužky, které nám udrží správný tvar. Jeden dáme na vnější okraj, druhý po vnitřním okraji a do věnce zasadíme několik malých kroužků velikosti vejce, které jsme pomazali olejem.

05.Tip: Pokud nemáte kovové kroužky nevadí. Věnec můžete upéct i bez nich – bude mít přirozený nepravidelný tvar. Do věnce můžete zasadit natvrdo vařená vejce, které po upečení a odstranění vytvoří vhodný důlek.

06.Těsně před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C 20–25 minut. Necháme vychladnout, odstraníme kroužky, naaranžujeme kraslice a ozdobíme mašlí.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo