Lilkový salát Brinjol
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Asijská, Srílanská

počet porcí

Počet porcí

2 porce

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Srílanská kuchyně je plná překvapivých chuťových kombinací a jednu takovou najdete i v receptu, který pro vás natočil šéfkuchař Roman Paulus. Recept na originální salát pochází od tamějšího kuchaře, a tak se dá bez nadsázky říct, že to bude vaše první příležitost, kdy toto jídlo ochutnat. Budete potřebovat smažený lilek obalený v kurkumě a k tomu spoustu míchané zeleniny (například rajčatovou dužinu nebo okurku) a ještě větší hromadu rozmanitých dochucovadel (od chilli až po med). Až všechno smícháte dohromady, můžete si na výsledném salátu pochutnat jen tak, anebo třeba v kombinaci s vaším oblíbeným grilovaným masem.

Tagy

Ze Srí Lanky

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 2 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 300 g lilek
  • 1 × lžička palmový nebo bílý vinný ocet
  • 1 × lžička mletá kurkuma
  • rostlinný olej na smažení
  • 0,5 × šalotka
  • 1 × rajče
  • 3 × list salátu (lollo biondo)
  • 1 × lžíce mango čatní
  • 1 × lžička krupicový cukr
  • 1 × lžička med
  • sůl
  • pepř
  • 1 × okurka
  • 1 × lžička mleté chilli
  • 1 × lžička kečup

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 046 kJ / 250 kcal

Bílkoviny

3,30 g

Tuky

15,90 g

Vláknina

6,90 g

Sůl

1,00 g

Sacharidy

27,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Menší lilek překrojíme napůl, nakrájíme na tenké plátky a promícháme s octem a kurkumou. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.

02.V míse důkladně promícháme na proužky nakrájenou šalotku, dužinu rajčete bez semínek, pokrájené listy salátu, mango čatní, cukr, med, sůl, pepř, chilli, kečup a na plátky nakrájenou okurku. 

Jak si připravit domácí mango čatní se dozvíte v triku Kulinářské akademie zde.

03.K takto připravenému salátu přidáme čerstvě usmažený lilek rovnou z oleje, který nenecháme okapat.

04.Podáváme za tepla či za studena samostatně nebo jako přílohu. Výtečně se hodí zejména ke grilovanému masu nebo rybám.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo