Ganache – stékance na dort
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Pokud se naučíte připravovat ganache, otevřou se vám cesty ke spoustě možnostem zdobení dortů a zákusků. Jediné, co k tomu potřebujete, je navíc jen čokoláda a kvalitní smetana. Šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže, jak ganache správně připravit a i to, jak s ní ozdobit dort. Nakonec se naučíte i jednoduchý trik, jak ji můžete po vychladnutí vyšlehat v lehký smetanový krém.

Tagy

Základy pečení a zdobení

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Tmavá varianta:

  • 200 g hořké čokolády na vaření (52 %) Fin Carré
  • 200 g smetany ke šlehání (33 % tuku)

Bílá varianta:

  • 300 g bílé čokolády Fin Carré
  • 100 g smetany ke šlehání (33 % tuku)

Orientační nutriční hodnoty

Energie

15 410 kJ / 3 683 kcal

Bílkoviny

32,90 g

Tuky

265,00 g

Vláknina

15,80 g

Sůl

0,82 g

Sacharidy

287,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Obě varianty se připravují stejně. Čokoládu nalámeme na malé kousky a smetanu přivedeme skoro do varu.

02.Vroucí smetanu přelijeme přes nalámanou čokoládu, mícháme do rozpuštění. Jednolitou směs necháme zchladnout na správnou konzistenci. To může trvat i několik minut. Hustotu zkoušíme na stěně mísy.

Tmavá čokoláda tuhne pomaleji, klidně i několik minut. Zato bílá čokoláda ztuhne velmi rychle a proto nikam neodcházejte.

03.Jakmile ganache stéká dle našich představ, přendáme ji do cukrářského sáčku a uzavřeme. Odstřihneme špičku a nanášíme na dobře vychlazený dort.

04.Zbylou ganache vrátíme do mísy a necháme vychladnout (klidně i přes noc). Studenou vyšleháme a vzniklým krémem můžeme dort dozdobit.

Jak připravit dort z našeho videa?

05.Připravte si tmavý nebo světlý piškotový korpus podle triků Kulinářské akademie Lidlu. Korpus prořízněte, potřete oblíbeným ovocným džemem a naneste vrstvu krému z mascarpone, do kterého můžete umístit i omyté čerstvé a případně nakrájené ovoce. Stejným krémem dort i obmažte dokola a nechte ho pořádně vychladit.

Použít můžete i bílkovo-máslový ochucený krém.

06.Pak už stačí pouze dozdobit čokoládovou ganache a ovocem podle našeho videa. V případě stékanců ze světlé čokolády můžete do obmazového krému pro lepší kontrast přidat i lžíci nebo dvě holandského kakaa.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo