6 způsobů obalování řízků
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Hladká mouka, vajíčko a strouhanka – klasický trojobal zná skoro každý, ale způsobů, jak obalit řízek je celá řada a šéfkuchař Roman Paulus vám v tomto videu ukáže šest z nich. Kromě klasického trojobalu zjistíte víc o obalování masa v parmazánové strouhance nebo pivním těstíčku. Podíváte se ale i na méně tradiční způsoby – například na obrácený trojobal, kdy se začíná moukou, na italské těstíčko ze sýra a vajec a nakonec i na to, jak můžete řízek obalit v tradičním bramborákovém těstě. 

Tagy

Vánoce

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Klasický trojobal:

  • 200 g hladká mouka
  • 2 × vejce
  • 200 g strouhanka

Sýrový trojobal:

  • 200 g hladká mouka
  • 2 × vejce
  • 150 g strouhanka
  • 50 g strouhaný parmazán

Těstíčko:

  • 3 × lžíce hladká mouka
  • 3 × lžíce bramborový škrob
  • 1,5 × lžička kypřicí prášek do pečiva
  • 1 × vejce "M"
  • 100 ml bílé víno, pivo nebo mléko

Obrácený řízek:

  • 200 g strouhanka
  • 2 × vejce

Řízek v bramboráku:

  • 150 g brambory (moučný typ C)
  • 1 × špetka celý kmín
  • 1 × stroužek česnek
  • 1 × vejce „M“
  • 1 × špetka majoránka
  • 1 × lžíce mléko
  • 50 g hrubá mouka

Piccata:

  • 200 g hladká mouka
  • 2 × vejce
  • 40 g strouhaný parmazán
  • pepř

Orientační nutriční hodnoty

Energie

25 495 kJ / 6 092 kcal

Bílkoviny

246,20 g

Tuky

117,30 g

Vláknina

43,80 g

Sůl

13,50 g

Sacharidy

977,50 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Před obalováním maso vždy osolíme a opepříme. 

Všemi způsoby lze obalit kuřecí, vepřové a rybí maso.

Klasický trojobal:

02.Maso obalíme v mouce, posléze v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Usmažíme dozlatova v pánvi s rozehřátým sádlem, olejem nebo přepuštěným máslem a hotové řízky necháme okapat na papírové utěrce.

Sýrový trojobal:

03.Maso obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance smíchané s nastrouhaným parmazánem a usmažíme v rozehřáté pánvi dozlatova.

Do strouhanky s parmezánem můžete přidat i bylinky.

V těstíčku:

04.Hladkou mouku, škrob, kypřicí prášek, vejce a víno, pivo nebo mléko promícháme v misce, abychom získali hladké řidší těstíčko bez hrudek, ve kterém maso obalíme a smažíme v rozehřátém oleji. Po usmažení necháme okapat na papírové utěrce. 

Obrácený řízek:

05.Maso obalíme nejprve ve strouhance, kterou dobře přimáčkneme, poté v rozšlehaných vejcích, necháme lehce okapat a smažíme v rozpálené pánvi. Po usmažení necháme okapat přebytečný tuk na papírové utěrce. 

Řízek v bramboráku:

06.Brambory nastrouháme a slijeme přebytečnou vodu. Smícháme s kmínem, nastrouhanými stroužky česneku a vejci. Ochutíme majoránkou, solí, pepřem a naředíme lžící mléka. Promícháme, doplníme hrubou mouku a vypracujeme těsto podobné tužší bramborové kaši.

07.Bramborákové těsto rozprostřeme v pánvi s rozehřátým sádlem, do těsta vložíme maso a přikryjeme druhou vrstvou bramborákového těsta. Smažíme na mírném ohni, aby se maso dobře propeklo. V průběhu smažení můžeme řízky v pánvi sádlem přelévat. Po usmažení necháme okapat na papírové utěrce.

Pokud připravujete větší množství řízků v bramboráku, maso si nejprve předsmažte, a poté vložte řízky do trouby, aby se maso uvnitř propeklo.

Piccata:

08.Vejce a nastrouhaný sýr promícháme a opepříme. Maso obalíme lehce v mouce, poté ve vajíčku s parmezánem a smažíme v rozehřáté pánvi s olejem dozlatova. Po usmažení necháme okapat na papírové utěrce.

Piccatu tradičně podáváme s šafránovým rizotem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo