Roman Paulus
Doba přípravy3 hod.

Zimní ovocná omáčka

Věděli jste, že můžete k cukroví nebo vánočce usrkávat i vánoční omáčku? Ale ne tak ledajakou. Šéfkuchař Roman Paulus připravil recept na svou oblíbenou omáčku z naloženého sušeného ovoce a ořechů, která skvěle chutná jako samostatný zákusek, ale ještě lépe vynikne například s vanilkovými rohlíčky. Navíc si ji můžete ochutit zcela podle sebe – třeba portským vínem, skořicí nebo citronovou kůrou.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 300 g sušených švestek
  • 50 g rozinek
  • 100 g sušených hrušek
  • 100 g sušených jablek
  • 50 g sušených brusinek
  • 1 l vody
  • 1 bio citron (kůra)
  • 100 g lískových ořechů
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g mandlí
  • strouhaný perník na zahuštění

POSTUP

Postup:

Sušené ovoce všeho druhu (na množství ani druzích nezáleží – použijeme, co zrovna máme ve spíži) zalijeme studenou vodou, aby bylo ovoce ponořené a necháme do druhého dne nabobtnat v lednici.

Druhý den přidáme nastrouhanou citronovou kůru a pod pokličkou zvolna vaříme (v té samé vodě) přibližně 2 hodiny. Omáčka se trochu zahustí, případně ji můžeme lehce promixovat tyčovým mixérem.

Po uvaření přidáme celé ořechy a zahustíme strouhaným perníkem.

Uchováváme v chladu, kde vydrží až dva týdny, a podáváme studené v kompotových miskách ideálně společně s cukrovím.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU