Základní druhy krájení zeleniny
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

15 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Jak zeleninu nakrájet na julienne, brunoise, paysanne, batonnet nebo mirepoix? Za těmito francouzskými názvy se skrývají základní způsoby krájení zeleniny, které vás jednoduše naučí šéfkuchař Roman Paulus. Jediné náčiní, které budete potřebovat, je ostrý nůž a vlastní ruce. Jakmile pak zvládnete tyto základní tvary, otevřou se vám dveře ke všem receptům – zvládnete totiž nakrájet zeleninu do polévek, salátů, nádivek, na restování i zeleninové hranolky. Jenom si dejte pozor na prsty!

Tagy

Vegan

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Julienne – nudličky

01.Julienne jsou nudličky o délce obvykle kolem 10 cm, ale o různé tloušťce.
Takto nakrájená zelenina se hodí syrová či spařená do polévky, salátu a zejména do asijské kuchyně.
 

Brunoise – drobné kostičky

02.Kostičky se krájí z nudliček Julienne a používají se do polévek, omáček, nebo jako součást náplní a nádivek. Vyniknou i jako posyp čerstvého salátu.

Paysanne – obvykle plátky

03.Jedná se o přirozenější tvary a využívají se zejména k restování.

Batonnet - hranolky

04.Batonnet jsou krátké hranolky obvykle z brambor nebo zeleniny, ale i masa a drůbeže. Hodí se pro přípravu salátů, případně jídel jako je fajita nebo stroganov.

Mirepoix – větší kousky

05.Je to velmi často používaný výraz k označení velikosti zeleniny užívaných v základech polévek nebo jiných jídel. Jejich velikost by měla být přibližně stejná, aby se jednotlivé kousky stejnoměrně uvařily, ale mohou být zcela nepravidelné. 

06.Větší kousky se dobře restují, protože se tak rychle nespálí.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo