Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 50 min.

Vepřové kostky na víně s glazovanou zeleninou

Vyzkoušejte recept na vepřové kostky na víně s glazovanou zeleninou podle Romana Pauluse. Najdete ho na našich stránkách kuchynelidlu.cz.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 800 g vepřových kostek na guláš XXL Čerstvá porce
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • 5 kuliček celého nového koření Mikado
  • 5 × bobkových listů Mikado
  • 2 × větvičky čerstvého rozmarýnu
  • 2 × větvičky čerstvého tymiánu
  • 400 ml suchého červeného vína Bordeaux
  • rostlinný olej Promienna
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 200 g řapíkatého celeru
  • 100 g cibule
  • 1 × lžíce krystalového cukru Castello
  • 3 × lžíce rajčatového protlaku bez konzervantů Mikado
  • 200 ml vepřového vývaru
  • 2 × lžíce másla Pilos
  • 400 g brambor
  • 100 ml čerstvé smetany ke šlehání Pilos (33 % tuku)
  • 200 ml čerstvého mléka Pilos (3,5 % tuku)
  • 2 × lahůdkové cibulky
  • 2 × lžíce hrubozrnné hořčice Duc De Coeur
  • 100 g mrkve
  • 100 g květáku
  • 100 g kedlubny

POSTUP

Vepřové kostky na víně

Omyté a osušené vepřové kostky ochutíme solí, pepřem, novým kořením, bobkovým listem, čerstvým rozmarýnem a tymiánem. Přilijeme červené víno a marinujeme v přes noc v lednici.

Poté scedíme a necháme dobře okapat. Víno, ve kterém se marinovalo maso, odložíme na později. Marinované vepřové kostky zprudka opečeme v rozpáleném hrnci na rostlinném oleji, vyjmeme a odložíme stranou. Do stejného hrnce přilijeme trochu oleje, na kterém orestujeme nadrobno nakrájenou mrkev, celer, petržel a 100 g řapíkatého celeru. Chvíli restujeme a přidáme nakrájenou cibuli. Po orestování zeleniny dozlatova přisypeme cukr a počkáme, až zkaramelizuje. Přidáme rajčatový protlak, promícháme, podlijeme červeným vínem, ve kterém se marinovalo maso, vepřovým vývarem a přidáme orestované vepřové kostky. Dusíme pod pokličkou na mírném plameni asi 1 hodinu doměkka. Uvařené vepřové kostky přecedíme, maso odložíme stranou. (Zelenina se dále nepoužívá.) Omáčku vrátíme na oheň a necháme trochu zredukovat. Stáhneme a do horké omáčky přimícháme máslo. Uvařené vepřové kostky vrátíme zpět do omáčky a necháme ohřát.

Bramborová kaše s hrubozrnnou hořčicí

Oloupané a omyté brambory nakrájíme na menší kousky, uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a propasírujeme. Do menšího hrnce nalijeme smetanu, mléko a přidáme propasírované brambory. Osolíme, přidáme nakrájenou zelenou část lahůdkové cibulky a hrubozrnnou hořčici a důkladně promícháme.

Glazovaná zelenina

Mrkev, květák, kedlubnu a řapíkatý celer nakrájíme na přibližně stejně velké kousky a uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka. (Řapíkatý celer vložíme do vody o 2 minuty později než ostatní kořenovou zeleninu.) Poté scedíme a necháme okapat. Zeleninu orestujeme v rozehřáté pánvi na lžíci másla. Nakonec osolíme, opepříme a lehce promícháme.

Servírování

Vepřové kostky na červeném víně servírujeme v hlubokém talíři ozdobené glazovanou zeleninou. Bramborovou kaši s hrubozrnnou hořčicí servírujeme v samostatné misce.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.