Marcel Ihnačák
Doba přípravy2 hod.

Vepřová žebírka s pikantní švestkovou omáčkou

Vepřová žebírka jsou skvělá a šťavnatá specialita, zkuste si ji připravit lehce netradičně! Šéfkuchař Marcel Ihnačák natočil video recept, ve kterém vám ukáže, jak nachystat vepřová žebírka se skvělou švestkovou omáčkou. Tu připravíte, zatímco se budou naporcovaná žebírka vařit s novým kořením, rozmarýnem a česnekem. Budete potřebovat šalotku a sušené švestky, povidla nebo skořici. A nakonec ještě trochu suchého červeného vína. Jako přílohu připravíte kořenovou zeleninu, která se upeče společně s vařenými žebry. Na závěr stačí namíchat jednoduchý fenyklový salát a pokud máte chuť, tak ještě opéct bagetku k zakusování.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
5

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1100 g vepřová žebra bez hrudní kosti Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 5 × kulička nové koření
  • 10 × kulička celý černý pepř Kania
  • 3 × větvička čerstvý rozmarýn
  • 7 × stroužek česnek
  • olivový olej Primadonna
  • 2 × šalotka
  • 1 × hrst sušené švestky Alesto
  • 1 × lžička kajenský pepř
  • 1 × špetka mletá skořice Kania
  • 100 g povidla Sympathica
  • 200 ml červené suché víno
  • 1 × citron (šťáva)
  • 0,5 × celer
  • 3 × kořenová petržel
  • 2 × mrkev
  • 1 × cibule
  • 1 × fenykl
  • 2 × bageta (případně bezlepková)
  • 150 g listový salát mix

POSTUP

Žebra osolíme, okořeníme a dáme vařit do vody. Přihodíme nové koření, celý černý pepř, rozmarýn a 4 stroužky česneku. Přiklopíme pokličkou a vaříme přibližně 1 hodinu. 

Mezitím do menšího hrnce nalijeme olej. Přidáme 1 nadrobno nasekanou šalotku a 3 stroužky česneku. Ochutíme solí, pepřem a restujeme dozlatova. Přidáme překrojené švestky, kajenský pepř (mleté pálivé papričky), skořici, povidla a po chvíli přilijeme víno. Vaříme asi 5 minut. Podle potřeby přilijeme vodu. Na závěr ochutíme šťávou z poloviny citronu. 

Kořenovou zeleninu (celer, petržel a mrkev) nakrájíme na menší kousky. Přidáme nakrájenou cibuli a přendáme na plech. Osolíme, opepříme a polijeme olejem. Na plech přidáme předvařená žebra, přelijeme omáčkou a podlijeme vodou, ve které se žebra vařila. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně hodinu.

V míse smícháme na plátky nakrájený fenykl, šťávu z poloviny citronu, fenyklovou nať a 1 nakrájenou šalotku. Osolíme, opepříme a chvíli marinujeme. Přidáme listový salát, pokapeme olejem a zlehka promícháme. 

V pánvi s olejem orestujeme plátky bagety dokřupava.

Vepřová žebra servírujeme s kořenovou zeleninou a fenyklovým salátem. Na závěr přelijeme omáčkou. 

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.