Marcel Ihnačák
Doba přípravy4 hod.

Vepřová plec v pikantní marinádě s batáty

Ochutnejte pikantní vepřovou plec s batáty podle Marcela Ihnačáka.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 100 g rajčatového protlaku Mikado
  • 1 × lžička mleté ostré papriky Mikado
  • 1 × lžička celého kmínu Mikado
  • 10 × stroužků česneku
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • 1 kg vepřové plece bez kosti v celku Řezníkova čerstvá porce
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 4 × batáty
  • čerstvý rozmarýn
  • lahůdková cibulka (na ozdobu)
  • kuchyňský provázek
  • potravinová fólie
  • plech nebo zapékací mísa
  • struhadlo

POSTUP

V míse smícháme rajčatový protlak, mletou papriku, kmín a 2 – 3 najemno nastrouhané stroužky česneku, osolíme, opepříme, přilijeme olivový olej a důkladně promícháme.

Omytou a osušenou vepřovou plec osolíme a opepříme. Tenkým nožem uděláme 5 – 6 otvorů, do kterých dáme stroužky česneku. Maso svážeme provázkem, vložíme do zapékací mísy a důkladně potřeme marinádou. Zakryjeme potravinovou fólií a necháme marinovat v lednici alespoň 2 hodiny, ideálně však celou noc.

Marinovanou plec podlijeme vínem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 1,5 hodiny dozlatova. V průběhu pečení poléváme maso výpekem (každých 20 minut), aby bylo šťavnaté. Podle potřeby můžeme přilévat vodu, případně víno.

Mezitím připravíme batáty. Omyté a očištěné batáty nakrájíme na menší kousky, osolíme opepříme, ochutíme rozmarýnem, zbylým česnekem a olivovým olejem.

Batáty přidáme k masu asi po 45 minutách a pečeme při stejné teplotě ještě 45 minut.

Servírování

Z upečené plece odstraníme provázek a nakrájíme na plátky. Servírujeme s pečenými batáty, můžeme přelít výpekem a dozdobit nakrájenou lahůdkovou cibulkou

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.