Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
V míse smícháme rajčatový protlak, mletou papriku, kmín a 2 – 3 najemno nastrouhané stroužky česneku, osolíme, opepříme, přilijeme olivový olej a důkladně promícháme.
Omytou a osušenou vepřovou plec osolíme a opepříme. Tenkým nožem uděláme 5 – 6 otvorů, do kterých dáme stroužky česneku. Maso svážeme provázkem, vložíme do zapékací mísy a důkladně potřeme marinádou. Zakryjeme potravinovou fólií a necháme marinovat v lednici alespoň 2 hodiny, ideálně však celou noc.
Marinovanou plec podlijeme vínem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 1,5 hodiny dozlatova. V průběhu pečení poléváme maso výpekem (každých 20 minut), aby bylo šťavnaté. Podle potřeby můžeme přilévat vodu, případně víno.
Mezitím připravíme batáty. Omyté a očištěné batáty nakrájíme na menší kousky, osolíme opepříme, ochutíme rozmarýnem, zbylým česnekem a olivovým olejem.
Batáty přidáme k masu asi po 45 minutách a pečeme při stejné teplotě ještě 45 minut.
Z upečené plece odstraníme provázek a nakrájíme na plátky. Servírujeme s pečenými batáty, můžeme přelít výpekem a dozdobit nakrájenou lahůdkovou cibulkou