Marcel Ihnačák
Doba přípravy2 hod.

Vepřová plec na smetaně s restovanou dýní

Milujete svíčkovou na smetaně? Díky receptu šéfkuchaře Marcela Ihnačáka si můžete dopřát její originální variaci v podobě dušené vepřové plece se smetanovou omáčkou. Zjistíte, jak správně připravit maso na dušení i jak nachystat základ na omáčku z cibule, česneku a bílého suchého vína. Speciální říz pak omáčce dodávají tymián, rozmarýn a hrubozrnná hořčice. Jako přílohu můžete zvolit cokoliv od brambor až po restovanou dýni Hokkaido, jak to udělal Marcel Ihnačák.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
5

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Plec na smetaně

  • 1 kg vepřové plece bez kosti v celku Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • olivový olej Primadonna
  • 4 × bobkové listy Kania
  • nové koření Kania
  • 1 × cibule
  • 3 × stroužky česneku
  • čerstvý nebo sušený tymián
  • čerstvý rozmarýn
  • 200 ml bílého suchého vína Soave
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 × lžíce dijonské hořčice Kania
  • 250 ml smetany na šlehání Pilos (33 %)
  • 70 g másla Pilos
  • čerstvá listová petržel

Restovaná dýně

  • 1 × dýně Hokkaido
  • čerstvý nebo sušený tymián
  • 1 × červená cibule
  • 3 × stroužky česneku
  • ½ citronu (šťáva)
  • 20 g másla Pilos

POSTUP

Plec na smetaně:

Očištěné maso osolíme, opepříme a zprudka restujeme v hrnci na rozpáleném oleji ze všech stran.

Jakmile je plec dozlatova opečená, postupně přidáváme bobkové listy, nové koření a nadrobno nasekanou cibuli spolu s česnekem. Ochutíme tymiánem a nasekaným rozmarýnem. Promícháme a restujeme přibližně 5 minut. Podlijeme vínem, ze kterého necháme odpařit alkohol a potom vývarem tak, aby maso bylo zalité do 2/3. Přikryjeme pokličkou a na mírném plameni dusíme. Přibližně po 30 minutách dochutíme hořčicí a dusíme asi další hodinu. Asi 5 minut před dokončením přidáme smetanu a máslo.

Restovaná dýně:

Umytou a osušenou dýni rozpůlíme a semínka vydlabeme.

Tip: Dýňová semínka nevyhazujeme. Můžeme je umýt a namočit na pár hodin do osolené vody. Potom je osušené rozložíme na plech vystlaný papírem, pokapeme olejem, osolíme a pečeme v troubě vyhřáté na 120–130 °C přibližně 90 minut. Během pečení je občas promícháme.

Dužinu z dýně nakrájíme na menší kousky, přendáme do misky, osolíme, opepříme, polijeme olejem, posypeme tymiánem a zlehka promícháme. Restujeme v rozehřáté pánvi s olejem. Po chvíli přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky a česnek na plátky. Na závěr dochutíme citronovou šťávou, do pánve přidáme máslo a necháme rozehřát.

Servírování:

Vepřovou plec servírujeme nakrájenou na plátky se smetanovou omáčkou a restovanou dýní. Dozdobíme nasekanou listovou petrželí.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.