Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Veganský jahodový dort s pudinkovým krémem

Když se řekne veganský dort, často si možná představíte nepečený „raw“ dort, ale skvělý veganský zákusek můžete připravit i tak, že bude vzhledově i chuťově takřka k nerozeznání od klasického dortu plného másla a smetany. Šéfkuchař Roman Paulus tentokrát natočil video návod na výborný veganský dort, v jehož základu najdete kokosové mléko, pudinkový prášek a čerstvou vanilku. Naučíte se také, jak celý takový dort složit a ozdobit jahodami, lesními plody, jedlými květy a na závěr i veganskými sněhovými pusinkami.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
14

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Krém

  • 500 ml bio kokosovo-rýžový nápoj Vemondo
  • 260 g moučkový cukr
  • 1 × vanilkový lusk (zrníčka)
  • 2 × pudink v prášku – vanilka
  • 400 g rostlinný ztužený tuk (veganská náhražka kostky másla)

Dort

POSTUP

Veganský krém na dort:

400 ml nápoje smícháme s cukrem, zrníčky z vanilkového lusku a přivedeme k varu. 

Tip: Zbylý vanilkový lusk bez zrníček vložte do dózy s krupicovým cukrem, dobře uzavřete a nechte alespoň 14 dní stranou. Získáte tak domácí vanilkový cukr.

Za stálého míchání metličkou přiléváme zbylý nápoj, ve kterém jsme rozmíchali pudinkový prášek. Mícháme, dokud nezískáme pudinkovou konzistenci a teprve poté vypneme plamen.

Tip: Druh rostlinného nápoje i příchuť pudinku můžete měnit dle chuti.

Hotový pudink překryjeme potravinovou fólií a dáme stranou zchladnout na pokojovou teplotu.

Tip: Potravinová fólie zamezí vzniku tuhého škraloupu na povrchu.

Rostlinný tuk (studený rovnou z lednice) vyšleháme do pěny a postupně do něj zašleháváme vychladlý pudink. 

Tip: Rostlinný tuk doporučujeme předem ochutnat a najít si tak ten svůj oblíbený. Dobré je i sledovat tuhost v lednici, čím tvrdší tuk je, tím lépe bude krém držet tvar. Některé mohou být i mírně slané – i z těch jsou krémy velmi dobré.

Veganský dort:

Připravíme veganský korpus a pusinky podle našeho triku.

Tip: Jak připravit jednoduchý veganský korpus a veganské pusinky ze dvou surovin se dozvíte v tricích Kulinářské akademie Lidlu.

Korpus jednou prořízneme a získáme tak dva pláty. Jahody omyjeme, větší část zbavíme lístků (pár jahod s lístky necháme na ozdobu) a osušíme.

Do formy na dort s boky vyloženými fólií dáme vrchní polovinu korpusu a pomažeme trochou krému. Následně dokola naskládáme přepůlené jahody, aby byly pěkně kolem dortu vidět. Do dortu nastříkáme část krému a na něj vložíme na kousky pokrájené jahody jako náplň. Ovoce lehce zamáčkneme do krému, zastříkneme další částí krému a vyhladíme. Přiklopíme spodní částí korpusu dnem vzhůru, lehce přitlačíme a necháme v lednici alespoň 2 hodiny (ideálně přes noc) zatuhnout.

Zatuhlý dort vyndáme z formy a sundáme krycí fólii. Odebereme asi 2 lžíce krému a obarvíme ho načerveno. Zbylý neobarvený krém naneseme na vršek dortu a vyhladíme. Následně trochu barevného krému naneseme nepravidelně na povrch a vyhladíme do barevné spirály či různě barevného povrchu.

Nakonec ozdobíme čerstvými jahodami, veganskými pusinkami a jedlými květy. 

Tip: Jedlé květy koupíte ve specializovaných obchodech. Stejně dobře si ale můžete nasbírat jedlá kvítka na své zahrádce. Skvěle se hodí sedmikrásky, macešky, květy černého bezu nebo další kvítka, o kterých víte, že jsou jedlá a nebyla chemicky ošetřena.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce včetně přízdob): 558 kcal, 5 g bílkovin, 72 g sacharidů, 28 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.