Veganský krém na dort:
400 ml nápoje smícháme s cukrem, zrníčky z vanilkového lusku a přivedeme k varu.
Tip: Zbylý vanilkový lusk bez zrníček vložte do dózy s krupicovým cukrem, dobře uzavřete a nechte alespoň 14 dní stranou. Získáte tak domácí vanilkový cukr.
Za stálého míchání metličkou přiléváme zbylý nápoj, ve kterém jsme rozmíchali pudinkový prášek. Mícháme, dokud nezískáme pudinkovou konzistenci a teprve poté vypneme plamen.
Tip: Druh rostlinného nápoje i příchuť pudinku můžete měnit dle chuti.
Hotový pudink překryjeme potravinovou fólií a dáme stranou zchladnout na pokojovou teplotu.
Tip: Potravinová fólie zamezí vzniku tuhého škraloupu na povrchu.
Rostlinný tuk (studený rovnou z lednice) vyšleháme do pěny a postupně do něj zašleháváme vychladlý pudink.
Tip: Rostlinný tuk doporučujeme předem ochutnat a najít si tak ten svůj oblíbený. Dobré je i sledovat tuhost v lednici, čím tvrdší tuk je, tím lépe bude krém držet tvar. Některé mohou být i mírně slané – i z těch jsou krémy velmi dobré.
Veganský dort:
Připravíme veganský korpus a pusinky podle našeho triku.
Tip: Jak připravit jednoduchý veganský korpus a veganské pusinky ze dvou surovin se dozvíte v tricích Kulinářské akademie Lidlu.
Korpus jednou prořízneme a získáme tak dva pláty. Jahody omyjeme, větší část zbavíme lístků (pár jahod s lístky necháme na ozdobu) a osušíme.
Do formy na dort s boky vyloženými fólií dáme vrchní polovinu korpusu a pomažeme trochou krému. Následně dokola naskládáme přepůlené jahody, aby byly pěkně kolem dortu vidět. Do dortu nastříkáme část krému a na něj vložíme na kousky pokrájené jahody jako náplň. Ovoce lehce zamáčkneme do krému, zastříkneme další částí krému a vyhladíme. Přiklopíme spodní částí korpusu dnem vzhůru, lehce přitlačíme a necháme v lednici alespoň 2 hodiny (ideálně přes noc) zatuhnout.
Zatuhlý dort vyndáme z formy a sundáme krycí fólii. Odebereme asi 2 lžíce krému a obarvíme ho načerveno. Zbylý neobarvený krém naneseme na vršek dortu a vyhladíme. Následně trochu barevného krému naneseme nepravidelně na povrch a vyhladíme do barevné spirály či různě barevného povrchu.
Nakonec ozdobíme čerstvými jahodami, veganskými pusinkami a jedlými květy.
Tip: Jedlé květy koupíte ve specializovaných obchodech. Stejně dobře si ale můžete nasbírat jedlá kvítka na své zahrádce. Skvěle se hodí sedmikrásky, macešky, květy černého bezu nebo další kvítka, o kterých víte, že jsou jedlá a nebyla chemicky ošetřena.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce včetně přízdob): 558 kcal, 5 g bílkovin, 72 g sacharidů, 28 g tuků.