Roman Paulus
Doba přípravy10 hod.

Trhaná vepřová krkovice na grilu

Už jste někdy měli trhané vepřové? Je to pochoutka, na kterou budete ještě dlouho vzpomínat. Šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže, jak připravit suchou marinádu z koření, ve které můžete maso nechat odpočívat klidně několik hodin. Samotné grilování je pak program na celý den – trvá celkem osm hodin – ale můžete si být jisti, že výsledek bude stát za to. Nakonec už stačí jen maso pomocí dvou vidliček natrhat a dopřát si ho třeba na chlebové topince.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Recept na trhanou vepřovou krkovici na grilu

  • 1 kg vepřové krkovice
  • chléb
  • barbecue omáčka Grill&Fun
  • smažená šalotka
  • lahůdková cibulka

Kořenicí směs (RUB)

  • 320 g mletého římského kmínu
  • 300 g sušeného česneku
  • 100 g sušených chilli vloček
  • 170 g černého mletého pepře
  • 100 g sušeného oregana
  • 750 g soli
  • grill
  • uhlí
  • pečicí papír
  • alobal

POSTUP

Koření (římský kmín, granulovaný česnek, sušené chilli, mletý pepř, sušené oregano a sůl) důkladně promícháme a ve směsi obalíme celý kus masa. Necháme marinovat v lednici ideálně 1 týden.

Tip: Pokud maso připravujeme na poslední chvíli, můžete ho grilovat ihned. Připravíte se ale o chuť koření, které se během týdne v mase krásně vpije.

Ochucenou krkovici vložíme do chladnější části grilu, zavřeme poklop a necháme udit při 180 °C asi 4 hodiny.

Tip: Gril během grilování zavírejte, aby nezačalo uhlí hořet.

Poté maso vyndáme, zabalíme do pečicího papíru, následně do alobalu, vrátíme do grilu a pečeme asi při 130 °C další 4–4,5 hodiny.

Měkké maso vybalíme, spolu se šťávou přendáme do pekáče a pomocí dvou vidliček natrháme na kousky. Díky tomu se šťáva vsákne zpět do masa.

Servírujeme na opečené topince, přelité barbecue omáčkou, posypané smaženou šalotkou a nasekanou lahůdkovou cibulkou.

Tip: Jak si připravit domácí barbecue omáčku se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Jak připravit smaženou šalotku?

Je to jednoduché. Šalotku oloupeme a nakrájíme na proužky, které smažíme v rozpáleném oleji. Necháme okapat na papírovém ubrousku a vychladnout. Cibulka se k trhanému masu náramně hodí a můžete si ji připravit ještě před grilováním.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU