Lilek oloupeme, nakrájíme na kostky, přendáme na talíř vystlaný papírovými utěrkami, osolíme a necháme vypotit. Cuketu nakrájíme na menší kousky.
Do menšího hrnce nalijeme olej, přihodíme nadrobno nasekanou šalotku a 2 stroužky česneku. Ochutíme solí, pepřem a podle potřeby přilijeme olej. Za občasného míchání restujeme dozlatova.
Přihodíme olivy překrojené na poloviny, nakrájená cherry rajčata, promícháme a dále restujeme. Přilijeme rajčata z konzervy a dále vaříme. Na závěr dochutíme nahrubo nasekanou bazalku.
Mezitím na další pánev s olejem dáme restovat cuketu spolu s lilkem, opepříme a mírně osolíme. Přihodíme 3 stroužky česneku nakrájené na plátky, přidáme oregano a pokapeme šťávou z poloviny citronu.
Na závěr v rozpálené pánvi s olejem zprudka opečeme osolenou a opepřenou rybu. Nejprve kůží dolů a po chvíli otočíme a dopečeme z druhé strany. Na oba filety položíme plátky másla. Před koncem rybu pokapeme šťávou z poloviny citronu.
Tresku servírujeme s restovaným lilkem s cuketou, přelijeme výpekem a rajčatovou omáčkou s olivami.