Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Topinky s pečeným husím masem a játrovou paštikou

Jak vypadají takové svatomartinské chlebíčky? Šéfkuchař Roman Paulus vám to prozradí a hlavně ukáže jak na ně. Křupavé topinky s paštikou a husím prsem jsou výborným předkrmem na svatomartinské hostině, ale také skvělým občerstvením, když si chcete udělat pěkný večer. Ve video návodu se dozvíte, jak správě namarinovat husí prso ve whisky, jak nejlépe opéct kůži, aby byla krásně křupavá, i jak dlouho se husí prsa pečou v troubě. Navíc se naučíte i připravit paštiku z drůbežích (nebo králičích) jater s brandy nebo portským vínem. Ta vám v lednici vydrží klidně i několik dní, ale zcela nepochybně ji sníte mnohem dříve!
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Pečená prsa

  • 400 g husích prsou s kůží a kostí Řezníkova čerstvá porce
  • skotská whisky Queen Margot na naložení
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • snítka čerstvého rozmarýnu

Játrová paštika

  • bio extra panenský olivový olej Primadonna
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 polév. lž. sekané pálivé papričky
  • 2 polév. lž. lístků tymiánu
  • 500 g (1 balení) kuřecích jater Řezníkova čerstvá porce
  • 200 ml červeného portského vína Tawny Port Armilar

Servírování

  • dřevorubecký chléb
  • 2 polév. lž. cukru krupice Belbake
  • 1 červená cibule
  • 250 ml červeného portského vína Tawny Port Armilar
  • 1 lahůdková cibulka
  • mixér
  • zapékací mísa

POSTUP

Pečená prsa:

Husí prsa vykostíme, nakrájíme na kůži tak, aby vznikly kostičky a naložíme přes noc do whiskey.

Druhý den maso osolíme z obou stran a opepříme na straně masa. Přidáme také lístky rozmarýnu a pomalu vypékáme v rozehřáté pánvi na straně kůže, abychom získali křupavou kůži. Vypečené sádlo průběžně sléváme a použijeme později na paštiku.

Poté maso otočíme, krátce zatáhneme na druhé straně a podle velikosti prsa dopečeme v troubě, rozehřáté na 160 °C 6–8 minut. Necháme odležet a lehce vychladnout.

Játrová paštika:

Smícháme výpek z husy s olivovým olejem tak, abychom získali 100 ml. Cibuli a česnek nakrájíme najemno, orestujeme na polovině smíchaného oleje, přidáme pálivou papričku a lístky tymiánu. Po chvilce i očištěná játra, pepř, sůl a restujeme. Přilijeme portské a povaříme. Vše rozmixujeme a postupně doléváme druhou polovinu oleje.

Můžeme podávat okamžitě teplé, nebo uskladníme v lednici.

Servírování:

Na opečený plátek chleba, naneseme bohatou vrstvu paštiky, na kterou rozložíme plátky pečených husích prsou. Dochutíme zkaramelizovanou červenou cibulí (v pánvi zkaramelizujeme cukr, přidáme na nudličky nakrájenou cibuli a krátce podusíme v portském víně) a zelenými kolečky lahůdkové cibulky.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU