Steaky na 4 způsoby
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Americká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Pokud nevíte, jak připravit dokonalý steak, navštivte naše stránky kuchynelidlu.cz. Marcel Ihnačák Vám představí svůj recept na hovězí maso ve čtyřech provedeních.

Tagy

Do 30 minut

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Základní recept na steaky

  • 200 g fillet steaku
  • 220 g sirloin steaku
  • 225 g striploin steaku
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • olivový olej Primadonna
  • vlašských ořechů Alesto
  • 20 g sýra grana padano Lovilio
  • 80 g másla Pilos
  • 80 g čerstvého rozmarýnu
  • 150 ml portského likérového vína Tawny Port Armilar
  • 1 × lžíce másla Pilos
  • 1 × lžíce másla Pilos

Marinování flat iron steak

  • 150 g flat iron steaku
  • 1 × láhev sójové omáčky 
  • 50 ml portského likérového vína Tawny Port Armilar
  • 1 × lžíce medu z lučních květů Marlene  
  • 1 × citron
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • 2 × stroužky česneku
  • 1 × kousek zázvoru (cca 5 cm)
  • 1 × lžíce másla Pilos
  • mořská sůl v mlýnku Kania

Zeleninové přílohy ke steaku

  • 1 × větší mrkev
  • 3 × petržele
  • 6 × stroužků česneku
  • olivový olej Primadonna
  • 2 × citrony
  • 70 g mladého špenátu
  • 1 × hrst čerstvých bylinek (např. bazalka, petrželová nať, máta)
  • 1 × cuketa
  • 1 × hrst zelených oliv bez pecek Baresa

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 920 kJ / 937 kcal

Bílkoviny

52,10 g

Tuky

64,90 g

Vláknina

5,60 g

Sůl

4,20 g

Sacharidy

30,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Omyté a důkladně osušené steaky z obou stran osolíme a opepříme. Steaky grilujeme v rozpálené grilovací pánvi ze všech stran dozlatohněda. Během grilování pokapeme olivovým olejem. Nakonec přidáme máslo a stáhneme z ohně. Steaky přendáme na talíř. Sirloin steak potřeme ořechovým máslem, striploin steak posypeme nasekanými bylinkami (bazalka, máta, petrželka), nastrouhaným česnekem a citronovou kůrou. Necháme 4–5 minut odpočívat.

Ořechové máslo

02.Ořechy orestujeme v pánvi bez tuku a nasekáme nadrobno. Přendáme do misky a smícháme spolu se změklým máslem, nastrouhaným sýrem grana padano, nasekaným rozmarýnem, solí a pepřem.

Omáčka z portského vína

03.Do pánve, ve které jsme opékali steaky, nalijeme portské víno. Vaříme, dokud se nerozředí o polovinu a neodvaří se všechny přilepené části z pánve. Přidáme 1 lžíci másla a necháme rozpustit. Omáčku servírujeme v samostatné misce.

Marinování flat iron steak

Postup

04.V misce smícháme sójovou omáčku, portské víno, med, citronovou šťávu, pepř, česnek a zázvor nakrájený na tenké plátky. Omyté a osušené steaky vložíme do marinády a necháme asi 20 minut marinovat v lednici.

05.Steaky důkladně osušíme a zprudka orestujeme v rozpálené pánvi s olivovým olejem z každé strany asi 2 minuty. Stáhneme z ohně, pokapeme citronovou šťávou a přidáme lžíci másla. Zakryjeme alobalem a necháme pár minut odpočívat. Nakrájíme na tenké plátky, osolíme a pokapeme olivovým olejem.

Zeleninové přílohy ke steaku

Restovaná kořenová zelenina se špenátem

06.Mrkev a petržel nakrájíme na přibližně stejně velké kousky, oblanšírujeme ve vroucí osolené vodě do poloměkka. Scedíme a necháme okapat. Orestujeme v rozpálené pánvi na olivovém oleji, spolu se 3 stroužky česneku nakrájenými na plátky. Osolíme, opepříme a restujeme dozlatova. Nakonec přidáme šťávu z 1 citronu, omyté a osušené špenátové listy a ½ hrsti nasekaných bylinek.

Restovaná cuketa s olivami

07.Cuketu nakrájíme na větší kostky, zbylý česnek na plátky. Orestujeme v pánvi na troše olivového oleje dozlatova. Osolíme, opepříme, přidáme šťávu z 1 citronu, hrst zelených oliv a ½ hrsti nasekaných bylinek.

Servírování

08.Steaky podáváme na větším talíři nebo podnose - steaky ze svíčkové přelité omáčkou z portského vína, sirloin steak s ořechovým máslem a striploin steak ochucený česnekem, citronem a bylinami. Marinovaný flat iron steak nakrájíme na tenké plátky, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Přílohy servírujeme v samostatných miskách.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo