Marcel Ihnačák
Doba přípravy1 hod.

Šťavnatá krkovička s gorgonzolou a opékanými brambory

Krkovička patří mezi jedno z nejoblíbenějších mas, zejména díky své šťavnatosti. Receptů na vepřovou krkovici znáte patrně hodně, ale vyzkoušejte i tento od šéfkuchaře Marcela Ihnačáka. Ukáže vám, jak správně krkovici naporcovat, naklepat i jak nařezat šlachy, aby se plátky masa při opékání nestahovaly. Maso si pak vychutnáte s opečenou červenou cibulí, rozmarýnem, aromatickou gorgonzolou a hlavně se skvělou přílohou v podobě opečených brambor s voňavými bylinkami.

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Opékané brambory

  • 800 g brambor
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • čerstvý rozmarýn
  • 50 g másla Pilos
  • 1 káv. lžič. mleté sladké papriky Kania
  • 1 hrst rukoly
  • 0.25 citronu (šťáva)

Šťavnatá krkovička

  • 600 g vepřové krkovice bez kosti v celku Řezníkova čerstvá porce 1 červená cibule
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • čerstvý rozmarýn
  • 50 g másla Pilos
  • 100 g gorgonzoly Lovilio
  • 0.25 citronu (šťáva)
  • potravinová fólie
  • palička
  • grilovací pánev
  • alobal

POSTUP

Opékané brambory:

Očištěné brambory nakrájíme na menší kousky a předvaříme ve vroucí osolené vodě.

Potom je scedíme a v druhé rozehřáté pánvi s olejem opékáme. Osolíme, opepříme a dochutíme lístky rozmarýnu. Před dokončením přidáme máslo, mletou papriku a krátce orestujeme.

Před servírováním umytou a osušenou rukolu ochutíme pár kapkami citronové šťávy a olejem.

Šťavnatá krkovička:

Maso nakrájíme na plátky, které pod fólií naklepeme. Šlachy špičkou nože nařežeme, aby se krkovička během pečení nestahovala. Osolíme, opepříme a zprudka restujeme v rozpálené pánvi s olejem.

Po 3–4 minutách, jakmile je z jedné strany opečená, obrátíme ji a do pánve přidáme nakrájenou cibuli a česnek na plátky. Ochutíme natrhaným rozmarýnem, podle potřeby přilejeme olej a cibuli jemně dochutíme solí a pepřem. Po 3 minutách, přihodíme máslo, na krkovičku rozložíme gorgonzolu, stáhneme z ohně, přikryjeme alobalem a necháme dojít.

Tip: Krkovičku v pánvi restujeme jen krátce (cca 7 minut), aby zůstala křehká a šťavnatá. Při delším opékaní ztvrdne a musíme ji dopéct v troubě.

Servírování:

Šťavnatou krkovičku servírujeme s opékanými brambory a rukolou. Maso přelijeme výpekem s cibulí a pokapeme citronovou šťávou.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU