Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Srílanský čočkový dhal

Mezi nejoblíbenější pokrmy nejenom na Srí Lance, ale v celé Indii patří tradiční čočkový dhal. Zkuste přenést trochu orientálních vůní do své kuchyně a připravit si ho doma! Šéfkuchař Roman Paulus během svého putování po Cejlonu natočil video recept na tuto klasickou specialitu. Naučíte se namíchat základ, do kterého kromě šalotky patří i spousta koření, skořice a chilli nevyjímaje. Nejdůležitější surovinou dhalu je pak červená čočka vařená v kokosovém mléce a dokončená kokosovou smetanou. Až budete mít hotovo, stačí přidat rýži a můžete podávat!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 2 × lžíce kokosový olej
  • 0,5 × lžička římský kmín
  • 0,5 × lžička černá hořčičná semínka
  • 0,5 × lžička pískavice řecké seno
  • 0,5 × svitek skořice
  • 1 × sušená pálivá paprička
  • 1 × lžička drcené chilli
  • 1 × šalotka
  • 2 × stroužek česnek
  • 150 g červená čočka
  • 200 ml řídké kokosové mléko
  • 0,5 × lžička mleté chilli
  • 0,5 × lžička mletá kurkuma
  • 1 × lžička kari koření
  • 100 ml kokosová smetana (husté kokosové mléko)
  • sůl
  • pepř
  • 10 × kari lístek

POSTUP

V pánvi s rozpáleným kokosovým olejem opražíme koření (římský kmín, hořčičné semínko a pískavici). Přidáme na kousky nalámanou skořici, sušené pálivé papričky a krátce zarestujeme. Přidáme na plátky nakrájenou šalotku a česnek dozlatova. Doplníme suchou čočkou, zarestujeme a podlijeme řídkým kokosovým mlékem.

Tip: Kokosové mléko i smetanu můžete zaměnit za kokosové mléko z plechovky. Tekutina se může separovat i v samotné plechovce. V takovém případě použijte hustý vršek jako smetanu a řidší spodek jako mléko.

Ochutíme mletým chilli, kurkumou, kari kořením a vaříme do měkka.

Vařenou čočku doplníme kokosovou smetanou, osolíme, opepříme a doplníme pokrájenými kari listy.

Tip: 10 kari lístků můžete nahradit 2 bobkovými listy.

Servírujeme v hluboké misce doprostřed stolu, aby si každý nandal dle chuti. Podáváme s vařenou basmati rýží. 

Ozdobit můžeme smaženou šalotkou a smaženými kari lístky.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce bez rýže a smažených přízdob): 334 kcal, 12 g bílkovin, 19 g sacharidů, 21 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU