Mirka van Gils Slavíková
Doba přípravy3 hod.

Sněhový punčový dort

Lásku k tatínkům nelze vyjádřit slovy, ale sladký punčový dort je krásný začátek. Potěšte svého tatínka na Den otců sněhovým punčovým dortem podle Mirky van Gils Slavíkové.


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
12

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Piškot:

  • 6 × vejce „M“
  • 75 g cukr krupice Belbake
  • 1 g sůl Kania
  • 20 g máslo Pilos
  • 1 × vanilkový lusk
  • 1 × citron (kůra)
  • 80 g hladká mouka Belbake

Krém:

  • 250 g plnotučné mléko Pilos
  • 0,5 × vanilkový lusk
  • 50 g vaječné žloutky
  • 60 g cukr krupice Belbake
  • 25 g pudinkový prášek vanilka Belbake
  • 3 g želatina v plátcích
  • 30 ml tuzemák Alliance
  • 20 g máslo Pilos
  • 200 g smetana ke šlehání Pilos (40 % tuku)

Rumový sirup:

  • 50 ml voda
  • 50 g cukr krupice Belbake
  • 50 ml tuzemák Alliance
  • čerstvá máta

Italský sníh:

  • 120 g bílky
  • 0,5 × vanilkový lusk
  • 240 g cukr krupice Belbake
  • mixér
  • kuchyňský robot
  • dortový ráfek Ø 20 cm
  • pečicí papír
  • flambovací pistole
  • stěrka
  • sítko
  • struhadlo
  • hrnec,
  • metlička
  • mísa
  • očko
  • cukrářský sáček
  • hladká trubička

POSTUP

Piškot:

1. Bílky vyšleháme s 50 g cukru a solí do sněhu.

2. Do mísy vložíme máslo, 25 g cukru, žloutky, zrníčka vanilky a nastrouhanou citronovou kůru a vyšleháme ručním mixérem do krémové konzistence. Ke žloutkové směsi přidáme část vyšlehaného sněhu, ručně zamícháme a poté vmícháme zbytek sněhu. Nakonec přisypeme mouku a zamícháme.

3. Na plech položíme dortový ráfek, jehož dno zabalíme do alobalu, vlijeme do něj připravené těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Po vychladnutí z formy vyřízneme.

Krém:

4. Do hrnce vlijeme mléko, přidáme zrníčka vanilky a přivedeme k varu. 

5. V misce smícháme žloutky, cukr a vanilkový pudink. Zalijeme horkým mlékem, rozmícháme, přelijeme zpět do hrnce a za stálého šlehání provaříme.

Tip: Krém je provařený, jakmile zmizí pěna.

6. Namočenou želatinu vymačkáme a za stálého míchání ji necháme rozpustit v uvařeném pudinku. Přilijeme tuzemák, přidáme máslo, které necháme rozpustit po povrchu krému, a necháme vychladnout.

Tip: Rozpuštěné máslo na povrchu zabrání vzniku škraloupu.

7. Studený krém prošlehneme metličkou, přidáme k vyšlehané šlehačce a důkladně promícháme.

Rumový sirup:

8. Do hrnce vlijeme vodu, přisypeme cukr a svaříme. Do svařeného sirupu vlijeme tuzemák.

Dort:

9. Upečený piškot rozkrojíme na tři stejné pláty. 

10. Na plech položíme alobal, na něj 1 piškotový plát, okolo dortový ráfek vyložený pečicím papírem a potřeme polovinou krému. Přikryjeme druhým plátem a důkladně ho namočíme polovinou rumového sirupu. Rozetřeme druhou polovinou krému, přikryjeme třetím plátkem a opět namočíme rumovým sirupem. Necháme vychladnout v lednici.

Italský sníh:

11. Cukr vsypeme do hrnce, zalijeme trochou vody a svaříme na bublinu (112 °C).

Tip: Co znamená na bublinu? Do cukru s vodou ponořte drátěné očko a foukněte jako do bublifuku. Pokud se vám tvoří bubliny, máte hotovo. Nebo se podívejte na video.

12. Bílky a zrníčka vanilky vložíme do mísy robota a začneme šlehat. Za stálého šlehání přiléváme svařený cukr a šleháme do úplného vychladnutí. Hotový přendáme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou.

13. Z vychlazeného dortu sejmeme dortovou formu a italským sněhem ozdobíme celý dort.

14. Sníh opálíme flambovací pistolí do světlé hnědé barvy a ozdobíme snítkou máty.

Tip: Můžete také ozdobit kandovanými nebo čerstvými kousky ovoce.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 349 kcal, 7 g bílkovin, 43 g sacharidů, 15 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.