Lásku k tatínkům nelze vyjádřit slovy, ale sladký punčový dort je krásný začátek. Potěšte svého tatínka na Den otců sněhovým punčovým dortem podle Mirky van Gils Slavíkové.
Lásku k tatínkům nelze vyjádřit slovy, ale sladký punčový dort je krásný začátek. Potěšte svého tatínka na Den otců sněhovým punčovým dortem podle Mirky van Gils Slavíkové.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
1. Bílky vyšleháme s 50 g cukru a solí do sněhu.
2. Do mísy vložíme máslo, 25 g cukru, žloutky, zrníčka vanilky a nastrouhanou citronovou kůru a vyšleháme ručním mixérem do krémové konzistence. Ke žloutkové směsi přidáme část vyšlehaného sněhu, ručně zamícháme a poté vmícháme zbytek sněhu. Nakonec přisypeme mouku a zamícháme.
3. Na plech položíme dortový ráfek, jehož dno zabalíme do alobalu, vlijeme do něj připravené těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Po vychladnutí z formy vyřízneme.
4. Do hrnce vlijeme mléko, přidáme zrníčka vanilky a přivedeme k varu.
5. V misce smícháme žloutky, cukr a vanilkový pudink. Zalijeme horkým mlékem, rozmícháme, přelijeme zpět do hrnce a za stálého šlehání provaříme.
Tip: Krém je provařený, jakmile zmizí pěna.
6. Namočenou želatinu vymačkáme a za stálého míchání ji necháme rozpustit v uvařeném pudinku. Přilijeme tuzemák, přidáme máslo, které necháme rozpustit po povrchu krému, a necháme vychladnout.
Tip: Rozpuštěné máslo na povrchu zabrání vzniku škraloupu.
7. Studený krém prošlehneme metličkou, přidáme k vyšlehané šlehačce a důkladně promícháme.
8. Do hrnce vlijeme vodu, přisypeme cukr a svaříme. Do svařeného sirupu vlijeme tuzemák.
9. Upečený piškot rozkrojíme na tři stejné pláty.
10. Na plech položíme alobal, na něj 1 piškotový plát, okolo dortový ráfek vyložený pečicím papírem a potřeme polovinou krému. Přikryjeme druhým plátem a důkladně ho namočíme polovinou rumového sirupu. Rozetřeme druhou polovinou krému, přikryjeme třetím plátkem a opět namočíme rumovým sirupem. Necháme vychladnout v lednici.
11. Cukr vsypeme do hrnce, zalijeme trochou vody a svaříme na bublinu (112 °C).
Tip: Co znamená na bublinu? Do cukru s vodou ponořte drátěné očko a foukněte jako do bublifuku. Pokud se vám tvoří bubliny, máte hotovo. Nebo se podívejte na video.
12. Bílky a zrníčka vanilky vložíme do mísy robota a začneme šlehat. Za stálého šlehání přiléváme svařený cukr a šleháme do úplného vychladnutí. Hotový přendáme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou.
13. Z vychlazeného dortu sejmeme dortovou formu a italským sněhem ozdobíme celý dort.
14. Sníh opálíme flambovací pistolí do světlé hnědé barvy a ozdobíme snítkou máty.
Tip: Můžete také ozdobit kandovanými nebo čerstvými kousky ovoce.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 349 kcal, 7 g bílkovin, 43 g sacharidů, 15 g tuků.