Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Šípky omyjeme, přendáme do vysoké nádoby, přidáme kyselinu citronovou, zalijeme většinou studené vody a tyčovým mixérem rozdrtíme na menší kousky. Přidáme zbytek vody a necháme zastudena vylouhovat do druhého dne.
Druhý den propasírujeme skrze jemné sítko a napodruhé přecedíme přes plátno, abychom se zbavili všech malých kousků.
Odměříme, kolik máme propasírovaného sirupu (v našem případě 1200 ml) a smícháme ho 1:1 s cukrem (v našem případě 1200 g). Zahřejeme, než se cukr rozpustí. Dochutíme citronovou šťávou, naplníme do čistých lahví a skladujeme v chladu.
Používáme na přípravu limonády nebo na slazení čaje.
Do sklenice nalijeme sirup podle chuti, přidáme sušené brusinky, kostky ledu, plátek citronu a zalijeme sodovkou.
Tip: Chceme-li slavnostní nápoj, vhodný na přípitek, místo sodovky zalijeme vychlazeným Prosseccem.