Marcel Ihnačák
Doba přípravy45 min.

Rib eye steak se slaninou, batáty, špenátem a smetanovým dipem

Rib eye steak neboli steak z vysokého roštěnce patří mezi ty prorostlejší a tím pádem i šťavnatější. Šéfkuchař Marcel Ihnačák ho tentokrát připravuje se smetanovým dipem s čerstvou pažitkou a citronovou kůrou. Jako příloha se skvěle hodí pečené batáty a pomyslnou třešničkou na dortu je krátce dušený čerstvý špenát a voňavá smažená slaninka. 

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
2

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 2 × batáty
  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • čerstvý rozmarýn
  • 2 × rib eye steak
  • 3 × lžíce máslo Pilos
  • 0,5 × citron (šťáva)
  • 2 × plátek anglická slanina Pikok
  • 100 g zakysaná smetana Pilos
  • čerstvá pažitka
  • 1 × citron (kůra)
  • 3 × stroužek česnek
  • 1 × hrst mladý špenát

POSTUP

Batáty oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Zakápneme olejem, osolíme, opepříme, posypeme rozmarýnem, dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut. 

Steak opepříme, pokapeme olejem a opečeme v pánvi z obou stran. Před dokončením osolíme a přidáme na maso plátek másla. Nakonec pokapeme šťávou z citronu, pánev stáhneme z ohně, přikryjeme pokličkou a maso necháme chvíli odpočinout.

V další pánvi opečeme dokřupava plátky slaniny.

V míse smícháme zakysanou smetanu, nadrobno nasekanou pažitku, kůru z citronu, sůl, pepř a pár kapek oleje. 

V pánvi opečeme na oleji plátky česneku, přidáme 2 lžíce másla a špenát, osolíme, opepříme, promícháme a chvíli restujeme. 

Pečené batáty podáváme se steakem, špenátem a smetanovým dipem přelité výpekem. 

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.