Marcel Ihnačák
Doba přípravy2 hod. 30 min.

Pečený vepřový bůček s fenyklem a olivami

Vepřový bůček můžeme zařadit mezi oblíbená jídla české kuchyně. Připravte si vepřový bůček s fenyklem a olivami podle receptu Marcela Ihnačáka.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 4 fenykly
  • 3 menší cibule
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • 2 hrsti oliv bez pecek Baresa (zelených i černých)
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 1 citron
  • čerstvý rozmarýn
  • 1 kg vepřového bůčku bez kosti v celku
  • 5 stroužků česneku
  • čerstvé bylinky na ozdobu (petrželová nať, bazalka, máta)
  • hlubší plech nebo zapékací mísa
  • alobal

POSTUP

Z fenyklu odstraníme nať, kterou odložíme na později. Fenykl nakrájíme na větší kusy, které omyjeme. Přendáme na plech nebo do zapékací mísy. Přidáme cibuli nakrájenou na nudličky, osolíme a opepříme. Přidáme celé olivy a podlijeme vínem. Důkladně omytý citron nakrájíme na měsíčky a spolu s větvičkami čerstvého rozmarýnu přidáme k zelenině.

Do omytého a osušeného bůčku uděláme na straně bez kůže nožem 5 děr, do kterých dáme stroužky česneku. Stranu s kůží zešikma nařežeme a ze všech stran osolíme a opepříme.

Vepřový bůček položíme na připravenou zeleninu s citronem kůží nahoru, přikryjeme alobalem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 2 hodiny. Po 1 hodině odstraníme alobal a pečeme při stejné teplotě dokřupava. Upečený bůček nakrájíme na plátky.

Servírování

Plátky bůčku servírujeme s upečenou zeleninou a citronem. Můžeme dozdobit fenyklovou natí nebo čerstvými bylinkami.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU