Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Čerstvá rajčata se slupkou nakrájíme na čtvrtky a vydlabeme jádřince. Dužinu nakrájíme na kostičky a přendáme do mísy. Sušená rajčata nakrájíme také na kostičky a přidáme do mísy. Ochutíme najemno nakrájenou cibulí a česnekem, asi 4 lístky jemně nakrájené bazalky, 1 lžíci balzamika, 2 lžícemi olivového oleje, špetkou soli a pepře a důkladně promícháme.
Hrst bazalky a 200 ml olivového oleje rozmixujeme tyčovým mixérem.
Lososa zbavíme kůže, omyjeme a osušíme. Osolíme a opepříme z obou stran a opečeme v pánvi s rozpáleným olejem. Filety lehce přitlačíme, aby se pánve dotýkaly rovnoměrně celým povrchem. Poté otočíme a pomalu pečeme z druhé strany. Stáhneme z ohně a necháme pomalu dopéct. Losos se nesmí propéct úplně, aby zůstal šťavnatý.
Čerstvou rukolu omyjeme, osušíme a dáme do misky. Ochutíme 1 lžící balzamika, 2 lžícemi olivového oleje, špetkou cukru, soli a pepře a důkladně promícháme.
Do hlubokého talíře servírujeme rajčatový tatarák (nejlépe pomocí kulaté formičky), na něj poklademe marinovanou rukolu a navrch položíme pečeného lososa. Nakonec celý pokrm pokapeme bazalkovým olejem. Jako přílohu podáváme plátky rozpečené bagety.
Tip: Zbylý bazalkový olej můžeme skladovat v lednici.