Pečený králík s nádivkou a krémovým špenátem

play Přehrát video recept
Pečený králík s nádivkou a krémovým špenátem
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Králík nepatří mezi masa, která by se v Česku připravovala často, ale jarní a velikonoční období jsou skvělou příležitostí k tomu, jak nějaký nový recept s králíkem vyzkoušet. Co takhle nadívaný pečený králík s batáty a krémovým špenátem podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse? Naučíte se, jak připravit nádivku z pečiva, špenátu, šunky (nebo slaniny) a dalších nezbytných surovin, jako jsou vejce nebo mléko. Samotné nadívání králíka je potom hračka – můžete použít hřbet nebo stehna. Další části králíka opečte společně s naditými a objevte tip, na co je nejlépe využít. Nakonec samozřejmě uvidíte i jak jednoduše králíka nadít, upéct a připravit k němu skvělou přílohu v podobě pečených batátů a smetanového špenátu.


Tagy

Velikonoce

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 3 × včerejší housky
  • hrst čerstvého špenátu
  • 100 g vepřové šunky Pikok
  • 3 × lžíce másla Pilos
  • 100 ml plnotučného mléka Pilos
  • 2 × vejce „M“
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 1 × kuchaný králík bez hlavy
  • 100 g drůbežích jater Řezníkova čerstvá porce
  • bio extra panenský olivový olej Primadonna
  • 500 ml vody
  • 2 × velké batáty
  • 2 × šalotky
  • 250 ml smetany ke šlehání Pilos (33 % tuku)
  • 400 g čerstvého listového špenátu

Orientační nutriční hodnoty

Energie

5 387 kJ / 1 287 kcal

Bílkoviny

101,10 g

Tuky

69,10 g

Vláknina

9,30 g

Sůl

2,90 g

Sacharidy

67,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Včerejší housky nakrájíme na kostky a smícháme s čerstvým na nudličky nakrájeným špenátem, šunkou, rozpuštěným máslem, vejci, vlažným mlékem, solí, pepřem a dobře promícháme. Necháme 10 minut odstát, aby se nádivka dobře spojila.

02.Králíka vykostíme, naporcujeme na jednotlivé díly a spolu s vnitřnostmi osolíme a opepříme ze všech stran. Hřbet a stehna naplníme odpočatou nádivkou, játry a pokud máme, tak i králičími ledvinkami.

03.Tip: Když nám zbyde nádivka, můžeme ji upéct samostatně. Jak na to se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

04.Naplněné díly zabalíme do alobalu pokapaného trochou oleje a přendáme do pekáče. Přidáme i přední nohy, podlijeme vodou a pečeme v troubě rozpálené na 160 °C 1,5 – 2 hodiny na program s horkovzduchem. Spolu s králíkem, avšak mimo pekáč, pečeme i omyté neloupané batáty vcelku.

05.Čerstvý špenát zbalšírujeme (asi 1 minutu povaříme v osolené vroucí vodě), slijeme, necháme okapat.

06.Tip: Jak správně blanšírovat se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

07.V hrnci s rozpáleným olivovým olejem zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku. Podlijeme smetanou a zredukujeme asi o dvě třetiny objemu na omáčkovou konzistenci.

08.Zredukovanou smetanu osolíme, opepříme, přidáme vyždímaný blanšírovaný špenát a promícháme.

09.Upečený batát snadno oloupeme a rozpůlíme. Králíka vyndáme z alobalu a naplněný hřbet nakrájíme na plátky.

10.Na talíř servírujeme půlku pečeného batátu, který ještě osolíme. Přidáme porci plněného králíka, krémový špenát a pokapeme trochou olivového oleje.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo