Včerejší housky nakrájíme na kostky a smícháme s čerstvým na nudličky nakrájeným špenátem, šunkou, rozpuštěným máslem, vejci, vlažným mlékem, solí, pepřem a dobře promícháme. Necháme 10 minut odstát, aby se nádivka dobře spojila.
Králíka vykostíme, naporcujeme na jednotlivé díly a spolu s vnitřnostmi osolíme a opepříme ze všech stran. Hřbet a stehna naplníme odpočatou nádivkou, játry a pokud máme, tak i králičími ledvinkami.
Tip: Když nám zbyde nádivka, můžeme ji upéct samostatně. Jak na to se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Naplněné díly zabalíme do alobalu pokapaného trochou oleje a přendáme do pekáče. Přidáme i přední nohy, podlijeme vodou a pečeme v troubě rozpálené na 160 °C 1,5 – 2 hodiny na program s horkovzduchem. Spolu s králíkem, avšak mimo pekáč, pečeme i omyté neloupané batáty vcelku.
Čerstvý špenát zbalšírujeme (asi 1 minutu povaříme v osolené vroucí vodě), slijeme, necháme okapat.
Tip: Jak správně blanšírovat se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
V hrnci s rozpáleným olivovým olejem zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku. Podlijeme smetanou a zredukujeme asi o dvě třetiny objemu na omáčkovou konzistenci.
Zredukovanou smetanu osolíme, opepříme, přidáme vyždímaný blanšírovaný špenát a promícháme.
Upečený batát snadno oloupeme a rozpůlíme. Králíka vyndáme z alobalu a naplněný hřbet nakrájíme na plátky.
Na talíř servírujeme půlku pečeného batátu, který ještě osolíme. Přidáme porci plněného králíka, krémový špenát a pokapeme trochou olivového oleje.