Kuchyně
Česká
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
2 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Králík nepatří mezi masa, která by se v Česku připravovala často, ale jarní a velikonoční období jsou skvělou příležitostí k tomu, jak nějaký nový recept s králíkem vyzkoušet. Co takhle nadívaný pečený králík s batáty a krémovým špenátem podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse? Naučíte se, jak připravit nádivku z pečiva, špenátu, šunky (nebo slaniny) a dalších nezbytných surovin, jako jsou vejce nebo mléko. Samotné nadívání králíka je potom hračka – můžete použít hřbet nebo stehna. Další části králíka opečte společně s naditými a objevte tip, na co je nejlépe využít. Nakonec samozřejmě uvidíte i jak jednoduše králíka nadít, upéct a připravit k němu skvělou přílohu v podobě pečených batátů a smetanového špenátu.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
5 387 kJ / 1 287 kcal
Bílkoviny
101,10 g
Tuky
69,10 g
Vláknina
9,30 g
Sůl
2,90 g
Sacharidy
67,80 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Včerejší housky nakrájíme na kostky a smícháme s čerstvým na nudličky nakrájeným špenátem, šunkou, rozpuštěným máslem, vejci, vlažným mlékem, solí, pepřem a dobře promícháme. Necháme 10 minut odstát, aby se nádivka dobře spojila.
02.Králíka vykostíme, naporcujeme na jednotlivé díly a spolu s vnitřnostmi osolíme a opepříme ze všech stran. Hřbet a stehna naplníme odpočatou nádivkou, játry a pokud máme, tak i králičími ledvinkami.
03.Tip: Když nám zbyde nádivka, můžeme ji upéct samostatně. Jak na to se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
04.Naplněné díly zabalíme do alobalu pokapaného trochou oleje a přendáme do pekáče. Přidáme i přední nohy, podlijeme vodou a pečeme v troubě rozpálené na 160 °C 1,5 – 2 hodiny na program s horkovzduchem. Spolu s králíkem, avšak mimo pekáč, pečeme i omyté neloupané batáty vcelku.
05.Čerstvý špenát zbalšírujeme (asi 1 minutu povaříme v osolené vroucí vodě), slijeme, necháme okapat.
06.Tip: Jak správně blanšírovat se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
07.V hrnci s rozpáleným olivovým olejem zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku. Podlijeme smetanou a zredukujeme asi o dvě třetiny objemu na omáčkovou konzistenci.
08.Zredukovanou smetanu osolíme, opepříme, přidáme vyždímaný blanšírovaný špenát a promícháme.
09.Upečený batát snadno oloupeme a rozpůlíme. Králíka vyndáme z alobalu a naplněný hřbet nakrájíme na plátky.
10.Na talíř servírujeme půlku pečeného batátu, který ještě osolíme. Přidáme porci plněného králíka, krémový špenát a pokapeme trochou olivového oleje.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT