Marcel Ihnačák
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Pečené krůtí stehno s červenou řepou a bramborami

Krůtí maso ani červená řepa patrně není něco, co si dáváte každý den, ale když tyto dvě suroviny připravíte dohromady, nebudete chtít jíst nic jiného! Šéfkuchař Marcel Ihnačák nachystal recept na rodinný oběd, který připravíte v jednom jediném pekáči. Krůtí maso, konkrétně stehna (mohou být i kuřecí), dal péct s citronem, česnekem, červeným vínem, brambory a červenou řepou a už za hodinu mohl začít podávat výborný hlavní chod. Kromě něj se naučíte připravovat i lehký dresink ze zakysané smetany, který oceníte s libovolnou pečenou zeleninou.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 kg krůtího horního stehna Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • bio extra panenský olivový olej Primadonna
  • 1 × citron
  • 4 × stroužky česneku
  • čerstvý rozmarýn
  • 200 ml červeného suchého vína Bordeaux
  • 500 g malých brambor
  • 500 g vařené řepy
  • 250 g zakysané smetany Pilos (30 %)
  • čerstvá pažitka
  • zapékací mísa
  • struhadlo

POSTUP

Očištěné maso ze všech stran osolíme, opepříme a pokapeme olejem. Přendáme do zapékací mísy, přidáme omytou a na měsíčky nakrájenou polovinu citronu, rozmáčknuté stroužky česneku a větvičky rozmarýnu. Podlijeme 100 ml vína a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C. Během pečení maso poléváme výpekem.

Když se maso peče, umyté brambory přepůlíme, ochutíme solí, pepřem a polijeme olivovým olejem. Umytou řepu nakrájíme na měsíčky, osolíme, opepříme a pokapeme olejem.

Po půlhodině pečení pod maso přidáme připravené brambory a řepu. Podlijeme zbylým vínem, vložíme zpět do trouby a pečeme přibližně další půlhodinu.

Dresink:

V menší misce smícháme smetanu, sůl, pepř, najemno nasekanou pažitku, nastrouhanou kůru a šťávu z poloviny citronu.

Servírování:

Do středu talíře naservírujeme porci brambor s řepou, na vrch položíme na plátky nakrájené maso, přelijeme výpekem, přidáme smetanový dresink a dozdobíme nasekanou pažitkou.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.