Roman Paulus
Doba přípravy40 min.

Pečené filátko ze pstruha se špenátem a šťouchanými bramborami

Ryba, špenát a šťouchané brambory, to je skvělá kombinace, která vás nadchne. Recept najdete na kuchynelidlu.cz.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Šťouchané brambory

  • 400 g brambor
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • 1 polév. lž. másla Pilos
  • 100 ml plnotučného mléka Pilos
  • 3 lahůdkové cibulky

Filátka ze pstruha

  • 2 pstruzi duhoví (podle velikosti)
  • 50 g hladké mouky Castello
  • slunečnicový olej Promienna
  • 1 stroužek česneku
  • 4 větvičky čerstvého tymiánu
  • 1 polév. lž. másla Pilos
  • 1 citron (šťáva)

Listový špenát

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polév. lž. másla Pilos
  • 125 g čerstvého listového špenátu
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • 16 cherry rajčat
  • pinzeta
  • sítko
  • hrnec

POSTUP

Šťouchané brambory

Brambory oloupeme, nakrájíme na středně velké kusy a vaříme doměkka (asi 20 minut) v lehce osolené vodě. Scedíme přes sítko, přidáme kousek másla (asi 1 lžíci) a osolíme. Rozšťoucháme a přilijeme trochu teplého mléka. Nakonec přidáme najemno nakrájenou lahůdkovou cibulku, důkladně promícháme a necháme odpočívat pod pokličkou.

Filátka ze pstruha

Vykuchaného pstruha očistíme nožem od šupin a připravíme filety. Zařízneme za hlavou až k páteři a opatrně seřezáváme filet z kostry směrem k ocasu. Pstruha otočíme a postupujeme stejně i na druhé straně. Filety ještě očistíme od kostí tak, že je z masa odřežeme z hřbetu a na břišní dutině. Zbylé drobné kůstky na hřbetu vyndáme pomocí pinzety. Takto připravené filety opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme, osolíme a opepříme. Stranu s kůží lehce pomoučníme a opečeme na pánvi na rozpáleném slunečnicovém oleji. Filety lehce přitlačíme, aby se pánve dotýkaly rovnoměrně celým povrchem. Když je maso téměř propečené, filety otočíme. Přidáme nožem rozmáčknutý stroužek česneku, tymián, kousek másla (cca 1 lžíci) a pokapeme citronovou šťávou. Stáhneme z ohně a necháme dojít.

Listový špenát

Najemno nakrájenou cibuli a česnek zpěníme na zbylém másle. Přidáme listový špenát, sůl, pepř a na poloviny nakrájená cherry rajčata, promícháme a po chvíli odstavíme z ohně. Před podáváním špenát přendáme na papírovou utěrku, abychom osušili přebytečnou tekutinu.

Servírování

Na talíř dáme šťouchané brambory, listový špenát, filátko pstruha a přelijeme výpekem z pánve.

Tip: Podívejte se na triky a naučte se od Romana Pauluse, jak filetovat pstruha.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU