Marcel Ihnačák
Doba přípravy2 hod. 30 min.

Pečená vepřová plec s kysaným zelím

Vepřová plec pečená na pivu, k tomu kysané zelí a opékané brambory – to je pochoutka tradiční české kuchyně, která nikdy nezklame. Jak na to vám prozradí šéfkuchař Marcel Ihnačák v receptu Kuchyně Lidlu. Dozvíte se, jak upéct vepřovou plec na pivě, recept na nejlepší kysané zelí na sádle a tip na dokonalou přílohu. Připravte si s námi skvělý rodinný oběd, který potěší každého milovníka klasických chutí.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Pečená vepřová plec

  • 600 g vepřové plece bez kosti Řezníkova čerstvá porce vcelku
  • 3 × stroužky česneku
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • čerstvý rozmarýn
  • 1 × cibule
  • 400 ml tmavého piva

Kysané zelí

  • 2 × lžíce vepřového sádla Pikok
  • 2 × cibule
  • nové koření Kania
  • 4 × bobkové listy Kania
  • celý kmín Kania
  • 2 × lžíce krystalového cukru Castello
  • 800 g kysaného zelí Chef select
  • 200 ml studené vody

Restované brambory

  • 800 g brambor
  • 2 × lžíce vepřového sádla Pikok
  • 4 × stroužky česneku
  • čerstvý rozmarýn

POSTUP

Pečená vepřová plec:

Do očištěného masa nařežeme 6 otvorů, do kterých vložíme napůl překrojené stroužky česneku. Přendáme do zapékací mísy a ochutíme solí, pepřem a rozmarýnem. Přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli a podlijeme asi 300 ml tmavého piva. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 2 hodiny. Maso během pečení poléváme výpekem a asi v polovině pečení můžeme přilít zbylé pivo.

Kysané zelí:

Ve větším kastrolu rozehřejeme vepřové sádlo. Přidáme nadrobno nasekanou cibuli, nové koření, celý pepř, bobkové listy a kmín. K dozlatova orestované cibuli přisypeme cukr a promícháme. Jakmile se cukr rozpustí, přidáme kysané zelí (bez šťávy), promícháme, osolíme a podlijeme studenou vodou. Pod pokličkou dusíme do měkka.

Restované brambory:

Očistěné brambory nakrájíme na měsíčky a 2–3 minuty povaříme ve vroucí osolené vodě. Poté je scedíme a necháme okapat.

Na pánvi rozehřejeme vepřové sádlo, do kterého postupně přidáme rozdrcené stroužky česneku, rozmarýn a uvařené brambory. Ochutíme solí, pepřem a za občasného míchání opékáme do zlatova.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU