Marcel Ihnačák
Doba přípravy3 hod. 30 min.

Pečená plněná krůta s brusinkovou omáčkou

Krůtí maso je jemné a vždy skvěle chutná. Zvláště teď, když na našich stránkách kuchynelidlu.cz najdete recept Marcela Ihnačáka na krůtu s brusinkovou omáčkou.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 1 krůta bez vnitřností 3,5 – 5,5 kg
  • 1 cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 200 g krájené slaniny Dulano
  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • 250 g žampionů
  • 3 stroužky česneku
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • 1 polév. lž. rozinek Belbake
  • 500 g staršího bílého pečiva
  • listová petržel
  • 1 hrst čerstvých bylinek (tymián, máta, rozmarýn)
  • 250 ml čerstvé smetany ke šlehání Pilos (33 % tuku)
  • 2 vejce “M“
  • 100 g vepřového sádla Pikok
  • 500 ml zeleninového vývaru nebo vody (na podlévání)
  • 200 ml suchého bílého vína Chardonnay
  • 2 polév. lž. přírodního třtinového cukru
  • 200 g sušených brusinek Alesto
  • 300 ml suchého červeného vína Cabernet Sauvignon
  • 1 citron (šťáva)
  • 1 káv. lžič. bramborového škrobu Castello
  • 1 polév. lž. másla Pilos
  • kuchyňský provázek
  • zapékací mísa s pokličkou
  • potravinová fólie

POSTUP

Cibuli a řapíkatý celer nakrájíme nadrobno a spolu se slaninou restujeme v pánvi s rozehřátým olivovým olejem dozlatova. Mezitím nakrájíme omyté a osušené žampióny na menší kousky, česnek nadrobno a přidáme do pánve. Osolíme, opepříme a dále restujeme. Na závěr přidáme sušené rozinky a stáhneme z ohně.

Ve větší misce smícháme pečivo nakrájené na menší kostky, nadrobno nasekané bylinky, smetanu, vejce, sůl, pepř a orestovanou směs. Důkladně promícháme, podle potřeby můžeme přilít trochu vývaru nebo vody.

Krůtu omyjeme, osušíme a naplníme připravenou nádivkou. Zbývající nádivku odložíme v tuto chvíli stranou. Vložíme do zapékací mísy (prsy nahoru) a nohy svážeme kuchyňským provázkem. Přelijeme rozehřátým sádlem, osolíme a opepříme. Podlijeme vývarem nebo vodou a suchým bílým vínem. Pečeme v troubě předehřáté na 160 – 180 °C asi 2 – 2,5 hodiny (platí pro 5 kg krůtu, při každém 0,5 kg váhy navíc + 15 minut). V průběhu pečení krůtu poléváme výpekem.

Mezitím připravíme brusinkovou omáčku. Do hrnce nasypeme třtinový cukr a počkáme, až začne karamelizovat. Přidáme brusinky a červené víno. Vaříme na mírném plameni, až brusinky změknou. Poté rozmixujeme a propasírujeme. Přelijeme do rendlíku, přidáme citronovou šťávu, trochu vína a přivedeme k varu. Mezitím rozmícháme v troše vody 1 lžičku bramborového škrobu a přidáme k omáčce. Důkladně promícháme, osolíme, opepříme a vaříme na mírném plameni asi 5 minut. Stáhneme a přidáme 1 lžíci másla.

Zbývající nádivku zabalíme do potravinové fólie, vytvarujeme do tvaru válce a konce uzavřeme pomocí provázku. Vaříme ve vroucí vodě asi 10 – 15 minut. Potom opatrně rozbalíme, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky.

Na talíř naservírujeme plátky nádivky, porci pečené krůty, posypeme nasekanou petrželovou natí a přelijeme brusinkovou omáčkou.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU