Roman Paulus
Doba přípravy3 hod. 30 min.

Pečená krůtí stehna a gratinované bramborové noky se špenátem

Špikování je skvělý způsob, jak dodat šťavnatost jinak suššímu masu. Dost určitě znáte použití této techniky například u hovězího masa, šéfkuchař Roman Paulus vám ale ukáže, že se dá skvěle použít i při přípravě drůbeže – v tomto případě krůtích stehen. Kromě toho, že se naučíte, jak prošpikovat krůtí maso anglickou slaninou, zjistíte i jak během pečení krůty připravit přílohu v podobě gratinovaných bramborových noků. K tomu budete potřebovat kromě samotných noků také smetanu, cibuli, blanšírovaný špenát a spoustu sýra. Až bude vše krásně propečené, můžete začít podávat!

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Maso

  • 4 krůtí spodní stehna Řezníkova čerstvá porce
  • 100 g anglické slaniny v celku Pikok
  • 1 mrkev
  • 60 g celeru
  • 1 petržel
  • 100 g cibule
  • 4 stroužky česneku
  • větvička rozmarýnu

Noky

  • 1 polév. lž. másla Pilos
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 250 ml smetany ke šlehání (33 % tuku) Pilos
  • 200 g spařeného listového špenátu
  • 400 g bramborových noků Italiamo
  • hrst strouhanky Belbake
  • 70 g goudy Pilos
  • 70 g čedaru mature Valley Spire
  • 60 g plísňového sýra Rival Pilos
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • zapékací mísa s poklicí
  • struhadlo

POSTUP

Slaninu nakrájíme na špalíčky a krátce zamrazíme.

Do stehen uděláme několik zářezů ostrým tenkým nožem a prošpikujeme lehce zamrzlou slaninou. Osolíme, opepříme a vložíme do pekáče. Přidáme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, stroužky česneku a větvičku rozmarýnu. Opepříme, přilijeme trochu olivového oleje, podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme v troubě rozehřáté na 130 °C asi 2 hodiny do změknutí. Dle potřeby podléváme a stehna můžeme otočit. Poté dopečeme bez poklice při teplotě 160 °C asi hodinu dozlatova.

Tip: Pokud jste koupili veliká stehna a doma nejste zrovna jedlíci, vystačíte si s dvěma stehny na 4 porce.

Při dopékání krůty připravíme přílohu. 

Noky uvaříme ve vroucí osolené vodě 2-3 minuty.

V rozehřáté pánvi rozpustíme máslo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Podlijeme smetanou, osolíme, opepříme a přidáme blanšírovaný (v osolené vodě 2-3 minuty povařený) vyždímaný špenát. Do omáčky vložíme uvařené noky, krátce provaříme, promícháme a přendáme do zapékací misky.

Směs zasypeme nastrouhanými sýry a trochou strouhanky. Zapečeme v troubě rozehřáté na 220 °C dozlatova (15-20 minut).

Servírujeme ideálně doprostřed stolu v pekáčku, ať si každý host nabere podle libosti.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU