Slaninu nakrájíme na špalíčky a krátce zamrazíme.
Do stehen uděláme několik zářezů ostrým tenkým nožem a prošpikujeme lehce zamrzlou slaninou. Osolíme, opepříme a vložíme do pekáče. Přidáme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, stroužky česneku a větvičku rozmarýnu. Opepříme, přilijeme trochu olivového oleje, podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme v troubě rozehřáté na 130 °C asi 2 hodiny do změknutí. Dle potřeby podléváme a stehna můžeme otočit. Poté dopečeme bez poklice při teplotě 160 °C asi hodinu dozlatova.
Tip: Pokud jste koupili veliká stehna a doma nejste zrovna jedlíci, vystačíte si s dvěma stehny na 4 porce.
Při dopékání krůty připravíme přílohu.
Noky uvaříme ve vroucí osolené vodě 2-3 minuty.
V rozehřáté pánvi rozpustíme máslo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Podlijeme smetanou, osolíme, opepříme a přidáme blanšírovaný (v osolené vodě 2-3 minuty povařený) vyždímaný špenát. Do omáčky vložíme uvařené noky, krátce provaříme, promícháme a přendáme do zapékací misky.
Směs zasypeme nastrouhanými sýry a trochou strouhanky. Zapečeme v troubě rozehřáté na 220 °C dozlatova (15-20 minut).
Servírujeme ideálně doprostřed stolu v pekáčku, ať si každý host nabere podle libosti.