Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Pečená krkovice na pivě se zadělávanou kedlubnou

Hledáte recept na šťavnaté maso? Navštivte stránky kuchynelidlu.cz a vyzkoušejte recept Romana Pauluse na krkovici na černém pivu.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Pečená krkovice na pivě

  • 800 g vepřové krkovice bez kosti v celku Čerstvá porce
  • sůl s jódem Castello
  • 2 × cibule
  • 6 × stroužků česneku
  • bobkový list Mikado
  • čerstvý rozmarýn
  • 500 ml polotmavého ležáku 11 Granát Argus

Zadělávaná kedlubna

  • 30 g másla Pilos
  • 1 × stonek řapíkatého celeru
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • 15 g hladké mouky Castello
  • 100 ml čerstvé smetany ke šlehání Pilos (33 % tuku)
  • 100 ml čerstvého mléka Pilos (3,5 % tuku)
  • 400 g kedlubny
  • čerstvá petrželka
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • 1 × mrkev
  • 30 g celeru
  • 1 × petržel
  • hluboký pekáč
  • alobal

POSTUP

Pečená krkovice na pivě

Omytou a osušenou krkovici důkladně osolíme a přendáme do pekáče. Přidáme cibuli nakrájenou na silnější proužky, celé stroužky česneku, bobkový list a lístky čerstvého rozmarýnu a podlijeme pivem. Krkovici pečeme pod pokličkou v troubě předehřáté na 160 °C. Po 1 hodině odstraníme pokličku a pečeme dále při stejné teplotě ještě další hodinu. Upečenou krkovici přendáme na plech a přikryjeme alobalem. Výpek scedíme do hrnce a upečenou cibuli a česnek propasírujeme. Ochutíme snítkou rozmarýnu a necháme přejít varem.

Zadělávaná kedlubna

V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme kořenovou zeleninu a řapíkatý celer nakrájené na malé kostičky a asi 4 minuty restujeme (zelenina nesmí zhnědnout). Osolíme, přidáme mouku, promícháme a chvilku restujeme. Podlijeme polovinou smetany a počkáme, až omáčka zhoustne. Přilijeme druhou polovinu smetany a mléko a za pravidelného míchání necháme přejít varem.

Nakonec přidáme očištěnou kedlubnu nakrájenou na hranolky. Asi 2 minuty spolu povaříme a stáhneme z ohně. Nakonec přimícháme nahrubo nasekanou petrželku a v případě potřeby opepříme.

Servírování

Na talíř naservírujeme zadělávanou kedlubnu, vedle položíme 2-3 plátky pečené krkovice a přelijeme omáčkou.

Tip: Pokud nemáte polotmavé pivo, lze ho nahradit světlým pivem a dvěma lžícemi medu.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.