Kuchyně
Česká
Počet porcí
8 porcí
Doba přípravy
4 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Ochutnejte pečenou husu na červeném víně s červeným zelím a knedlíkem podle Marcela Ihnačáka. Recept najdete na našich stránkách kuchynelidlu.cz
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
6 385 kJ / 1 526 kcal
Bílkoviny
57,40 g
Tuky
112,60 g
Vláknina
4,00 g
Sůl
2,00 g
Sacharidy
54,60 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Omytou a osušenou husu důkladně nasolíme a necháme přes noc odležet v ledničce. Opláchneme, osušíme, přendáme do pekáče, přidáme pár větviček tymiánu a podlijeme 350 ml vína. Pečeme pod pokličkou v troubě předehřáté na 180 °C asi 3-4 hodiny. Po 2 hodinách odstraníme pokličku a husu pečeme odkrytou, až je kůže křupavá. Během pečení poléváme výpekem.
02.Ze zelí odstraníme vnější listy, překrojíme a vyřízneme košťály. Zelí nakrájíme na tenké proužky. V hrnci rozehřejeme trochu rostlinného oleje, na kterém orestujeme červenou cibuli nakrájenou na tenké proužky. Ochutíme bobkovým listem a kmínem. Po orestování cibule přidáme nakrájené zelí, osolíme, opepříme a promícháme. Přidáme med a červený vinný ocet. Podlijeme vodou a 350 ml červeného vína. Vmícháme borůvkový džem, přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném plameni přibližně 45 minut doměkka. Podle potřeby můžeme přilít trochu vody.
03.Z rozdrobeného droždí, cukru a 100 ml teplého mléka připravíme kvásek. Polohrubou mouku smícháme s připraveným kváskem, lžičkou soli a teplým mlékem, které přiléváme postupně. Vypracujeme vláčne těsto, které by se mělo odlepovat od stěn nádoby. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout asi 20 minut.
04.Vykynuté těsto přendáme na pracovní desku a zpracujeme do tvaru knedlíků. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 10 minut kynout. Mezitím necháme v parním hrnci ohřát vodu. Napařovací mřížku potřeme kouskem másla a položíme na ni knedlík. Spaříme pod pokličkou přibližně 20 minut (během paření hrnec neodkrýváme, aby knedlík nespadl). Hotový knedlík vyjmeme z parního hrnce, propícháme na více místech špejlí a povrch potřeme kouskem másla nebo olejem. Před podáváním necháme chvíli odstát.
05.Na mělký talíř naservírujeme 3-4 knedlíky, porci dušeného červeného zelí a porci pečené husy. Celé jídlo můžeme polít husím výpekem.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT