Pečená husa na červeném víně
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

8 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

4 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Ochutnejte pečenou husu na červeném víně s červeným zelím a knedlíkem podle Marcela Ihnačáka. Recept najdete na našich stránkách kuchynelidlu.cz

Tagy

Na víně

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 8 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Pečená husa

  • 1 × čerstvá husa Ludas Matyi
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • čerstvý tymián
  • 700 ml suchého červeného vína Modrý Portugal Znovín Znojmo

Dušené červené zelí

  • 1 × hlávka červeného zelí
  • rostlinný olej Promienna
  • 3 × menší červené cibule
  • 4 × bobkové listy Mikado
  • celý kmín Mikado
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • 4 × lžíce květového medu Marlene
  • 100 ml červeného vinného octa Acentino
  • 300 ml vody
  • 200 g borůvkového džemu Maribel

Domácí knedlík

  • 20 g droždí
  • 1 × špetka cukru krystal Castello
  • 350 ml čerstvého mléka 1,5% Pilos
  • 150 g polohrubé mouky Castello
  • 2 × lžíce másla Pilos

Orientační nutriční hodnoty

Energie

6 385 kJ / 1 526 kcal

Bílkoviny

57,40 g

Tuky

112,60 g

Vláknina

4,00 g

Sůl

2,00 g

Sacharidy

54,60 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Pečená husa

01.Omytou a osušenou husu důkladně nasolíme a necháme přes noc odležet v ledničce. Opláchneme, osušíme, přendáme do pekáče, přidáme pár větviček tymiánu a podlijeme 350 ml vína. Pečeme pod pokličkou v troubě předehřáté na 180 °C asi 3-4 hodiny. Po 2 hodinách odstraníme pokličku a husu pečeme odkrytou, až je kůže křupavá. Během pečení poléváme výpekem.

Dušené červené zelí

02.Ze zelí odstraníme vnější listy, překrojíme a vyřízneme košťály. Zelí nakrájíme na tenké proužky. V hrnci rozehřejeme trochu rostlinného oleje, na kterém orestujeme červenou cibuli nakrájenou na tenké proužky. Ochutíme bobkovým listem a kmínem. Po orestování cibule přidáme nakrájené zelí, osolíme, opepříme a promícháme. Přidáme med a červený vinný ocet. Podlijeme vodou a 350 ml červeného vína. Vmícháme borůvkový džem, přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném plameni přibližně 45 minut doměkka. Podle potřeby můžeme přilít trochu vody.

Domácí knedlík

03.Z rozdrobeného droždí, cukru a 100 ml teplého mléka připravíme kvásek. Polohrubou mouku smícháme s připraveným kváskem, lžičkou soli a teplým mlékem, které přiléváme postupně. Vypracujeme vláčne těsto, které by se mělo odlepovat od stěn nádoby. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout asi 20 minut.

04.Vykynuté těsto přendáme na pracovní desku a zpracujeme do tvaru knedlíků. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 10 minut kynout. Mezitím necháme v parním hrnci ohřát vodu. Napařovací mřížku potřeme kouskem másla a položíme na ni knedlík. Spaříme pod pokličkou přibližně 20 minut (během paření hrnec neodkrýváme, aby knedlík nespadl). Hotový knedlík vyjmeme z parního hrnce, propícháme na více místech špejlí a povrch potřeme kouskem másla nebo olejem. Před podáváním necháme chvíli odstát.

Servírování

05.Na mělký talíř naservírujeme 3-4 knedlíky, porci dušeného červeného zelí a porci pečené husy. Celé jídlo můžeme polít husím výpekem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo