Marcel Ihnačák
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Nudličky z hovězí kýty s česnekovo-smetanovou omáčkou

Hovězí kýta je šťavnatá, vesměs libová a při správné přípravě se prakticky rozpadá na jazyku. Proto šéfkuchař Marcel Ihnačák natočil video recept na nudličky právě z hovězí kýty, které připravuje v česnekovo-smetanové omáčce. Základem česnekové omáčky je cibule a řapíkatý celer, ale nechybí právě ani smetana, díky které recept připomíná tolik oblíbený stroganov (či stroganoff). Hovězí kýtu podává šéfkuchař s pečenými brambory, ale skvěle si pochutnáte například i s rýží!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 3 × cibule
  • 3 × řapíky celer
  • olivový olej Primadonna
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 600 g hovězí kýta Řezníkova čerstvá porce
  • 4 × bobkový list Kania
  • 6 × kulička nové koření
  • 5 × stroužek česnek
  • čerstvý rozmarýn
  • 250 ml smetana ke šlehání Pilos (33 % tuku)
  • 1 × lžíce máslo Pilos
  • 1 kg brambory
  • 1 × svazek lahůdková cibulka

POSTUP

Cibuli a řapíkatý celer nasekáme nadrobno. Orestujeme je v hrnci s olejem dozlatova. Osolíme, opepříme a základ dále restujeme. Maso očistíme, nakrájíme na proužky a přidáme k základu. Přihodíme bobkové listy, nové koření a nastrouhané stroužky česneku, promícháme a dále restujeme, dokud se maso mírně neopeče. 

Orestované maso zalijeme vodou po povrch masa, promícháme, šťávu ochutnáme a podle potřeby ochutíme solí nebo pepřem. Zakryjeme poklicí a dusíme doměkka, přibližně hodinu. 

Ke konci přihodíme nasekaný rozmarýn a dále dusíme. Přilijeme smetanu, stáhneme oheň, přidáme máslo a vaříme do zhoustnutí.

Brambory umyjeme a ve slupce nakrájíme na měsíčky. Přendáme do mísy, ochutíme olejem, solí, pepřem, promícháme a přendáme do zapékací mísy nebo na plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 30 minut. Upečené brambory necháme ještě dojít ve vypnuté troubě. 

Hovězí nudličky servírujeme s pečenými bramborami přelité česnekovo-smetanovou omáčkou. Na závěr posypeme nasekanou lahůdkovou cibulkou. 

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.