Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Medovníkové pláty

Medovník si nemusíte jen kupovat v obchodě, ale můžete si upéct i svůj domácí! Šéfkuchař Roman Paulus připravil přehledný video návod, který vás provede přípravou od smíchání surovin až po nandání na talíř. První v pořadí je ale těsto na medovník, ze kterého se připraví pláty. To, jak na něj, se naučíte právě teď. Zjistíte, jak zajistit, aby vám těsto v troubě vyběhlo rovnoměrně, a také se dozvíte, co v těstu dělá ocet – u přípravy dezertů poněkud neobvyklá surovina. Pláty na medový dort zvládne připravit každý, tak se do toho nebojte pustit!
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Medovníkové pláty

  • 200 g krupicového cukru
  • 55 g medu
  • 110 g celých vajec (asi 3 ks)
  • 20 g jedlé sody
  • 5 polév. lž. octa
  • 375 g hladké mouky + na podsypání
  • 85 g másla

Suroviny

  • kuchyňský robot
  • potravinová fólie
  • forma na dort ⌀ 22 cm
  • pečicí papír
  • váleček

POSTUP

Do hrnce nalijeme vodu a zahřejeme. Na hrnec položíme kovovou mísu, do které nasypeme cukr, přidáme rozpuštěné máslo, med a mícháme nad vodní lázní, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme vejce, jedlou sodu a ocet (díky němu se konzistence změní a hmota zbělá). Směs přendáme do mísy, přidáme mouku a zpracujeme (v robotu) v jednolité poměrně tekuté těsto.

Dáme na hodinu zatuhnout do lednice, poté z těsta vytvarujeme kvádr, který zabalíme do potravinové fólie a necháme přes noc odpočívat v lednici.

Druhý den těsto rozdělíme na tolik částí, kolik budeme chtít plátů (obvykle 3 díly), a z každého vyválíme mezi pečicími papíry asi 4 mm silný plát. Formou na dort si můžeme naznačit tvar, celý plát propícháme vidličkou a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 7–12 minut do zlatova podle typu trouby.

Hotový plát necháme vychladnout, vykrojíme tvar podle potřeby a odřezky použijeme na posypání medovníku nebo obalení medovníkových koulí.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU