Marcel Ihnačák
Doba přípravy55 min.

Masové kuličky se špenátem a s omáčkou s brandy

Udělejte si kuličky z mletého masa se špenátem a omáčkou s brandy podle receptu Marcela Ihnačáka. Najdete ho v Kuchyni Lidlu!
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Masové kuličky se špenátem

  • 4 × menší stroužky česneku
  • 2 × lžíce másla Piloís
  • 125 g čerstvého špenátu
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • 500 g mletého masa mix 100 % Čerstvá porce
  • 2 hrsti strouhanky Castello
  • 1 × vejce "M"

Špecle s omáčkou s brandy

  • olivový olej Primadonna
  • 1 × lžíce másla Pilos
  • 1 × cibule
  • 2 × bobkové listy Mikado
  • čerstvý tymián
  • 1,5 × lžíce hladké mouky Castello
  • 200 ml polotučného mléka Pilos
  • 100 ml smetany ke šlehání Pilos (obsah tuku 33 %)
  • 50 ml brandy (lze použít i Goldbrand 30 % Alliance)
  • 50 g sýra Grana Padano Lovilio
  • 500 g chlazených špeclí Combino
  • čerstvá petrželka
  • struhadlo
  • plech
  • sítko
  • pečicí papír
  • metlička
  • škrabka

POSTUP

Masové kuličky se špenátem

4 menší stroužky česneku nakrájíme nadrobno a orestujeme v hrnci na rozpuštěném másle dozlatova. Přidáme omytý a osušený špenát, osolíme a opepříme. Zlehka promícháme a dusíme, až špenát změkne. Scedíme, pomocí vařečky zbavíme přebytečné tekutiny a necháme vychladnout. Mezitím v misce smícháme mleté maso s 1 hrstí strouhanky, vejcem, solí a pepřem.

Přidáme špenát nasekaný na menší kousky a důkladně promícháme. Z masovo-špenátové hmoty vytvarujeme rukama kuličky, které obalíme ve strouhance. Kuličky položíme vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut.

Špecle s omáčkou s brandy

V hrnci zahřejeme olivový olej a 1 lžíci másla. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, bobkové listy a čerstvý tymián. Osolíme, opepříme a přidáme hladkou mouku. Po orestování mouky dozlatova přilijeme mléko a smetanu. Omáčku vaříme na mírném ohni za stálého míchání 10–15 minut. Na závěr přidáme k omáčce brandy, nahrubo nastrouhaný sýr Grana Padano a lžíci másla. Omáčku před servírování přecedíme. Špecle vaříme ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou (asi 1–2 minuty), scedíme a pokapeme olivovým olejem.

Servírování

Do středu mělkého talíře naservírujeme porci špeclí, přidáme masové kuličky a polejeme omáčkou. Posypeme nahrubo nasekanou čerstvou petrželkou a hoblinkami sýra Grana Padano.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.