Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Lilek nakrájíme na hrubší kolečka, přendáme na talíř vystlaný papírovou utěrkou, důkladně osolíme, přikryjeme druhou papírovou utěrkou a necháme vypotit alespoň 10 minut.
Tip: Sůl vytáhne z lilku hořkost.
Potom lilek osušíme utěrkou a zlehka opečeme v rozehřáté pánvi z obou stran. Plátky přendáme do zapékací mísy nebo na plech, posypeme strouhaným parmezánem a nasekaným tymiánem. Necháme 3 minuty zapéct v troubě nastavené na funkci gril a rozehřáté na 220 °C.
V misce promícháme rajčata nakrájená na menší kousky, cibulky nadrobno, bylinky najemno, větší množství oleje, sůl a pepř.
Mladý chřest v osolené vroucí vodě krátce blanšírujeme – povaříme asi 2 minuty, aby trochu změkl.
Potom je přecedíme, zchladíme proudem tekoucí studené vody, nakrájíme na menší kousky (hlavičky necháme celé) a přidáme do misky. Podle potřeby můžeme přilít olej. Ochutíme citronovou šťávou a promícháme.
Očištěné filety na straně bez kůže osolíme a opepříme. Restujeme v rozehřáté pánvi s olivovým olejem nejprve na straně s kůží, potom otočíme a opečeme do zlatova. Těsně před dokončením pokapeme citronovou šťávou, stáhneme z ohně, přikryjeme alobalem a necháme dojít.
Na talíř naservírujeme porci zapečeného lilku a filet lososa. Přelijeme chřestovo-rajčatovou salsou.