Marcel Ihnačák
Doba přípravy30 min.

Losos s chřestovo-rajčatovou salsou

Oblíbená ryba se spoustou skvělé zeleniny. Tento losos na pánvi je typicky jarní rychlý recept, který vás naučí milovat kombinaci zeleného chřestu, rajčete a lilku.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Zapečený lilek

  • 1 lilek
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • bio extra panenský olivový olej Primadonna
  • 50 g parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
  • čerstvý tymián

Chřestovo-rajčatová salsa

  • 150 g cherry rajčat
  • 2 lahůdkové cibulky
  • 1 hrst čerstvých bylinek (máta, listová petržel)
  • bio extra panenský olivový olej Primadonna
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 10 zelených chřestů
  • 1/2 citronu (šťáva)

Losos

  • 2 filety z lososa
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • bio extra panenský olivový olej Primadonna
  • 1/2 citronu (šťáva)
  • struhadlo
  • sítko
  • zapékací mísa nebo plech
  • papírové utěrky

POSTUP

Zapečený lilek:

Lilek nakrájíme na hrubší kolečka, přendáme na talíř vystlaný papírovou utěrkou, důkladně osolíme, přikryjeme druhou papírovou utěrkou a necháme vypotit alespoň 10 minut.

Tip: Sůl vytáhne z lilku hořkost.

Potom lilek osušíme utěrkou a zlehka opečeme v rozehřáté pánvi z obou stran. Plátky přendáme do zapékací mísy nebo na plech, posypeme strouhaným parmezánem a nasekaným tymiánem. Necháme 3 minuty zapéct v troubě nastavené na funkci gril a rozehřáté na 220 °C.

Chřestovo-rajčatová salsa:

V misce promícháme rajčata nakrájená na menší kousky, cibulky nadrobno, bylinky najemno, větší množství oleje, sůl a pepř.

Mladý chřest v osolené vroucí vodě krátce blanšírujeme – povaříme asi 2 minuty, aby trochu změkl.

Potom je přecedíme, zchladíme proudem tekoucí studené vody, nakrájíme na menší kousky (hlavičky necháme celé) a přidáme do misky. Podle potřeby můžeme přilít olej. Ochutíme citronovou šťávou a promícháme. 

Losos:

Očištěné filety na straně bez kůže osolíme a opepříme. Restujeme v rozehřáté pánvi s olivovým olejem nejprve na straně s kůží, potom otočíme a opečeme do zlatova. Těsně před dokončením pokapeme citronovou šťávou, stáhneme z ohně, přikryjeme alobalem a necháme dojít.

Servírování:

Na talíř naservírujeme porci zapečeného lilku a filet lososa. Přelijeme chřestovo-rajčatovou salsou.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU