Marcel Ihnačák
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Lasagne s bešamelem, lososem a rajčaty

Italské lasagne jsou jedna z nejlepších specialit středomoří. A je navíc velmi snadné si je připravit doma! Díky video receptu, který natočil šéfkuchař Marcel Ihnačák, si můžete zkusit upéct zajímavou variaci na klasické boloňské lasagne, tentokrát s rybím masem místo hovězího. Naučíte se připravit bešamel z mouky, másla a mléka a i samotnou omáčku na lasagne z blanšírovaných rajčat a lososa. Výhodou lasagní je to, že pláty těstovin můžete prokládat čímkoliv, co máte rádi. Pokud tedy nemáte zrovna chuť na lososa, zkuste ho vyměnit za špenát a kuřecí maso nebo za cokoliv jiného, co zrovna najdete v lednici a na čem si chcete pochutnat.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
8

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Bešamel

  • 50 × másla Pilos
  • 2 × lahůdkové cibulky (bílé části)
  • 2 × stroužky česneku
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 2 × lžíce hladké mouky Belbake
  • 500 ml mléka Pilos
  • 1 × hrst hoblinek parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio

Lasagne

  • 5 × rajčat
  • 500 g filet z lososa
  • 300 g lasagní z tvrdé pšenice Combino
  • čerstvá bazalka
  • 2 × lahůdkové cibulky
  • 1 × hrst hoblinek parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
  • olivový olej Primadonna
  • zapékací mísa
  • metlička

POSTUP

Bešamel:

V hrnci rozpustíme máslo. Přidáme nadrobno nasekané bílé časti lahůdkové cibulky a stroužky česneku. Osolíme, opepříme a restujeme dozlatova. Potom přisypeme mouku. Krátce opražíme, zalijeme mlékem, metličkou důkladně rozmícháme, dosolíme, dopepříme a za pravidelného míchání vaříme 10 minut, dokud nevznikne hladký bešamel. Těsně před dokončením přidáme hobliny parmezánu, promícháme a stáhneme z ohně.

Tip: Pokud je bešamel příliš hustý, zředíme ho mlékem. 

Lasagne:

Špičkou ostrého nože nakrojíme vrch rajčat do kříže. Rajčata zblanšírujeme – vložíme na několik vteřin do vroucí vody a jakmile se začne stahovat slupka, přendáme je do mísy se studenou vodou. Rajčata očistíme, nakrájíme na tenké plátky, osolíme a opepříme.

Lososa stáhneme z kůže, nakrájíme na tenké plátky, osolíme a opepříme. 

Dno zapékací mísy vymažeme trochou bešamelu, na který rovnoměrně rozložíme plátky těstovin.

Tip: Plátky lasagní můžeme krátce předvařit v osolené vroucí vodě, aby trochu změkly. Potom je scedíme a propláchneme studenou vodou.

Plátky opět potřeme trochou bešamelu a postupně navrstvíme – třetinu rajčat, polovinu lososa a natrhané lístky bazalky. Celý postup (bešamel, lasagne, bešamel, rajčata, losos, bazalka) zopakujeme. Potom opět přelijeme trochou bešamelu, přikryjeme poslední vrstvou plátků těstovin a důkladně zalijeme zbylým bešamelem. Přidáme poslední třetinu rajčat a posypeme nasekanými lahůdkovými cibulkami a hoblinami parmezánu. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 20 – 30 minut. Upečené lasagne necháme chvíli odstát. 

Servírování:

Každou porci naservírovaných lasagní s bešamelem, lososem a rajčaty dozdobíme lístky bazalky a pokapeme olivovým olejem.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.