Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
V hrnci rozpustíme máslo. Přidáme nadrobno nasekané bílé časti lahůdkové cibulky a stroužky česneku. Osolíme, opepříme a restujeme dozlatova. Potom přisypeme mouku. Krátce opražíme, zalijeme mlékem, metličkou důkladně rozmícháme, dosolíme, dopepříme a za pravidelného míchání vaříme 10 minut, dokud nevznikne hladký bešamel. Těsně před dokončením přidáme hobliny parmezánu, promícháme a stáhneme z ohně.
Tip: Pokud je bešamel příliš hustý, zředíme ho mlékem.
Špičkou ostrého nože nakrojíme vrch rajčat do kříže. Rajčata zblanšírujeme – vložíme na několik vteřin do vroucí vody a jakmile se začne stahovat slupka, přendáme je do mísy se studenou vodou. Rajčata očistíme, nakrájíme na tenké plátky, osolíme a opepříme.
Lososa stáhneme z kůže, nakrájíme na tenké plátky, osolíme a opepříme.
Dno zapékací mísy vymažeme trochou bešamelu, na který rovnoměrně rozložíme plátky těstovin.
Tip: Plátky lasagní můžeme krátce předvařit v osolené vroucí vodě, aby trochu změkly. Potom je scedíme a propláchneme studenou vodou.
Plátky opět potřeme trochou bešamelu a postupně navrstvíme – třetinu rajčat, polovinu lososa a natrhané lístky bazalky. Celý postup (bešamel, lasagne, bešamel, rajčata, losos, bazalka) zopakujeme. Potom opět přelijeme trochou bešamelu, přikryjeme poslední vrstvou plátků těstovin a důkladně zalijeme zbylým bešamelem. Přidáme poslední třetinu rajčat a posypeme nasekanými lahůdkovými cibulkami a hoblinami parmezánu. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 20 – 30 minut. Upečené lasagne necháme chvíli odstát.
Každou porci naservírovaných lasagní s bešamelem, lososem a rajčaty dozdobíme lístky bazalky a pokapeme olivovým olejem.