Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Kyselo

Nejlepší jsou polévky, které hravě poslouží jako syté hlavní jídlo. Jednou z takových je krkonošské kyselo, které připravil šéfkuchař Roman Paulus. Ten postupoval podle lehce netradičního receptu, kdy většinu surovin nejdříve orestoval, aby tak získaly o něco výraznější chuť. Kyselo zahuštěné chlebovým kváskem chutná skvěle s krajícem nejlépe domácího chleba. Pokud byste ale přeci jen ocenili trochu kyselejší nebo naopak jemnější variantu, není nic snazšího než před podáváním přidat trochu octa nebo smetany.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 2 × lžíce sádla
  • 2 × lžička kmínu
  • 1 × větší cibule
  • 100 g žampionů
  • 1 × hrst sušených hub
  • 200 g brambor
  • 1 l vody
  • 200 g chlebového kvásku
  • 2 × vejce „M“
  • 2 × lžíce sekané listové petržele
  • 2 × lžíce sekané listové petržele
  • sítko
  • metlička

POSTUP

Houby minimálně 2–3 hodiny předem namočíme do vody. Použijeme tolik vody, aby byly všechny ponořené. Před vařením scedíme a stranou si dáme jak houby, tak slitou vodu.

Na sádle orestujme kmín, najemno nakrájenou cibuli, žampiony nakrájené na čtvrtiny a sůl. Přidáme sušené houby, oloupané a pokrájené syrové brambory, krátce zarestujeme a zalijeme jedním litrem vody a vodou ze sušených hub.

Vaříme asi 20 minut do skoro změknutí brambor a přidáme kvásek, rozmíchaný ve studené vodě. Krátce provaříme a dokončíme vejci, které vyklepneme do vroucího kysela a rozkvrdláme metličkou. Rozmícháme a můžeme podávat.

Kyselo na talíři ozdobíme nasekanou listovou petrželí.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.