Květáková polévka se smetanou a ochucenými krutonky

play Přehrát video recept
Květáková polévka se smetanou a ochucenými krutonky
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Zdravá

počet porcí

Počet porcí

7 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Nic během chladného podzimního dne nezahřeje tak spolehlivě jako dobrá krémová polévka. A přesně takovou připravil i šéfkuchař Marcel Ihnačák – květákový krém se smetanou a ochucenými krutony. Zatímco se polévka bude vařit, připravíte i lahodné krutony z ciabatty, které šéfkuchař připravuje se špetkou chilli. To jim dodá trochu pikantnosti, aby květáková polévka zahřála ještě o trošku víc!

Tagy

Skromně a skvěle

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 7 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • 1 × cibule
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 250 g brambory
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • zeleninový vývar (podle potřeby)
  • 250 ml smetana ke šlehání Pilos (33 % tuku)
  • 2 × lžíce máslo Pilos
  • 0,5 × ciabatta (případně bezlepkové pečivo)
  • 1 × pálivá paprička
  • 4 × stroužek česnek
  • listová petržel
  • 1 × květák

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 167 kJ / 279 kcal

Bílkoviny

5,60 g

Tuky

17,60 g

Vláknina

3,70 g

Sůl

2,30 g

Sacharidy

26,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Do rozehřátého hrnce nalijeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, osolíme a orestujeme dozlatova. Přidáme růžičky květáku, brambory nakrájené na kostky, opepříme, osolíme, podlijeme teplým vývarem a vaříme pod pokličkou, až květák a brambory změknou. Po uvaření rozmixujeme dohladka. Přilijeme smetanu, přidáme máslo a prohřejeme, až se máslo rozpustí. Před podáváním ještě podle potřeby osolíme a opepříme. 

02.Ciabattu nakrájíme na menší kousky a orestujeme v pánvi na oleji dokřupava. Přihodíme nasekanou pálivou papričku bez semínek, česnek a petrželovou nať. V průběhu opékání podle potřeby přeléváme olejem. 

03.Květákovou polévku podáváme v hlubším talíři nebo misce a posypeme ji ochucenými krutonky. 

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo