Roman Paulus
Doba přípravy45 min.

Kuřecí kuličky s chorizem a pečenými brambory

Středomořská kuchyně se kromě ryb a mořských plodů vyznačuje také výbornými uzeninami. Jednu takovou – chorizo – využil ve svém receptu šéfkuchař Roman Paulus. Ten spojil pikantní a výraznou chuť klobásy s jemnými kuřecími karbanátky s parmazánem a vytvořil tak zajímavou kombinaci španělské a italské kuchyně. V receptu se dozvíte, jak vyrobit směs na kuřecí kuličky, i jak správně uvařit smetanovou omáčku s chorizem, kuřecím vývarem a kapkou bílého vína. Roman Paulus to vše podává s pečenými bramborami, ale pochutnáte si například i s italskými těstovinami.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Masové kuličky:

  • 600 g kuřecí mleté maso
  • 70 g cibule
  • 1 × vejce „M“
  • 2 × lžíce sekaná listová petržel
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 50 g parmazán Parmiggiano Reggiano Italiamo
  • 100 g strouhanka Belbake
  • extra panenský olivový olej Sol&Mar

Smetanová omáčka:

  • 100 g chorizo Sol&Mar
  • 100 g cibule
  • 2 × stroužek česnek
  • 1 × lžíce mletá pálivá paprika Kania
  • 100 ml suché bílé víno
  • 200 ml kuřecí vývar
  • 250 ml smetana na vaření (12 % tuku) Pilos
  • 10 g čerstvá pažitka

Pečené brambory:

  • 600 g brambory
  • extra panenský olivový olej Sol&Mar
  • čerstvý rozmarýn

POSTUP

Masové kuličky:

V míse promícháme mleté maso, najemno nasekanou cibuli a sekanou listovou petržel. Osolíme, opepříme, promícháme a doplníme nastrouhaným sýrem a strouhankou. 

Z připravené směsi tvarujeme kuličky, které lehce zploštíme a opečeme v pánvi s rozpáleným olivovým olejem ze všech stran dozlatova. Hotové kuličky vyndáme z pánve a uložíme stranou.

Tip: Zkuste použít i jiné maso. Mleté krůtí, vepřové či mix s hovězím bude také výborné.

Smetanová omáčka:

Po osmažení kuliček ve stejné pánvi do výpeku přidáme nakrájenou klobásu, cibuli nakrájenou na měsíčky, česnek na plátky a krátce orestujeme. 

Následně zaprášíme mletou paprikou a po krátké chvilce zalijeme vínem. Necháme provařit, aby se odpařil alkohol.

Poté přilijeme vývar, smetanu, vložíme opečené masové kuličky zpět do pánve a prováříme, dokud nezískáme požadovanou konzistenci omáčky.

Nakonec do omáčky přidáme nasekanou pažitku a dle potřeby dochutíme.

Tip: Jak připravit domácí kuřecí vývar zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Pečené brambory:

Malé brambory očistíme a i se slupkou nakrájíme na poloviny či čtvrtiny, dle velikosti. V zapékací míse je pokapeme olivovým olejem, osolíme, ochutíme rozmarýnem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut doměkka.

Tip: Zkuste pečené brambory i z horkovzdušné fritéze podle triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Servírování:

Podáváme v hlubokém talíři, kam nandáme porci pečených brambor a omáčky s masovými kuličkami. Dozdobíme nasekanou pažitkou.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 823 kcal, 47 g bílkovin, 56 g sacharidů, 43 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.