Masové kuličky:
V míse promícháme mleté maso, najemno nasekanou cibuli a sekanou listovou petržel. Osolíme, opepříme, promícháme a doplníme nastrouhaným sýrem a strouhankou.
Z připravené směsi tvarujeme kuličky, které lehce zploštíme a opečeme v pánvi s rozpáleným olivovým olejem ze všech stran dozlatova. Hotové kuličky vyndáme z pánve a uložíme stranou.
Tip: Zkuste použít i jiné maso. Mleté krůtí, vepřové či mix s hovězím bude také výborné.
Smetanová omáčka:
Po osmažení kuliček ve stejné pánvi do výpeku přidáme nakrájenou klobásu, cibuli nakrájenou na měsíčky, česnek na plátky a krátce orestujeme.
Následně zaprášíme mletou paprikou a po krátké chvilce zalijeme vínem. Necháme provařit, aby se odpařil alkohol.
Poté přilijeme vývar, smetanu, vložíme opečené masové kuličky zpět do pánve a prováříme, dokud nezískáme požadovanou konzistenci omáčky.
Nakonec do omáčky přidáme nasekanou pažitku a dle potřeby dochutíme.
Tip: Jak připravit domácí kuřecí vývar zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Pečené brambory:
Malé brambory očistíme a i se slupkou nakrájíme na poloviny či čtvrtiny, dle velikosti. V zapékací míse je pokapeme olivovým olejem, osolíme, ochutíme rozmarýnem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut doměkka.
Tip: Zkuste pečené brambory i z horkovzdušné fritéze podle triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Servírování:
Podáváme v hlubokém talíři, kam nandáme porci pečených brambor a omáčky s masovými kuličkami. Dozdobíme nasekanou pažitkou.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 823 kcal, 47 g bílkovin, 56 g sacharidů, 43 g tuků.