Roman Paulus
Doba přípravy4 hod.

Konfitovaný vepřový bůček se zadělávanou kapustou

Konfitovaný vepřový bůček se zadělávanou kapustou - to je pořádná bašta od Romana Pauluse. Recept najdete v Kuchyni Lidlu.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 kg vepřového boku Čerstvá porce
  • 2 l vody
  • sůl
  • 4 × stroužky česneku
  • čerstvý rozmarýn
  • 1 l selského sádla
  • 200 g kapusty
  • 50 g slaniny na kostičky Dulano
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 0,5 × cibule
  • 150 ml smetany ke šlehání Pilos (obsah tuku 33 %)
  • 1 × lžička francouzského másla (máslo smícháme s hladkou moukou Castello v poměru 1:1)
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • sítko
  • 2 nádoby s plochým dnem
  • pekáč
  • závaží (například balení soli nebo mouky)

POSTUP

Konfitovaný bůček

Bůček naložíme do láku z vody (asi 2 l), připraveného z 80 g soli, 4 oloupaných stroužků česneku a 4 větviček rozmarýnu. (Na 1 l vody přidáváme 40 g soli.) Necháme marinovat alespoň 24 hodin. Poté maso opláchneme pod tekoucí vodou a vložíme do pekáče. Přidáme rozmarýn s rozmačkaným česnekem z láku a zalijeme rozpuštěným sádlem. Přiklopíme a dáme do předehřáté trouby na 130 °C a konfitujeme asi 3 až 5 hodin, dokud maso nezměkne. Bůček vložíme do nádoby s plochým dnem a zatížíme druhou plochou nádobou. Pro větší tlak můžeme horní nádobu ještě zatížit - např. balením soli nebo mouky. Takto připravený bůček necháme vychladnout. Poté nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi dozlatova.

Kapusta

Kapustu zbavíme košťálů, omyjeme, osušíme, nakrájíme na menší kousky a blanšírujeme (krátce povaříme) v osolené vodě. Scedíme přes sítko a dobře vyždímáme. V kastrolu orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, poté přidáme očištěnou nadrobno nasekanou kořenovou zeleninu a dál restujeme. Po chvíli přidáme i najemno nakrájenou cibuli. Podlijeme smetanou, necháme zredukovat a zahustíme lžičkou francouzského másla. Nakonec přidáme kapustu, dochutíme a dobře promícháme.

Servírování

Na talíř servírujeme nejprve kapustu, na ni položíme křupavý bůček a ozdobíme větvičkou rozmarýnu.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.