Nejprve namočíme kroupy a necháme je nabobtnat, poté povaříme asi 20 minut. Červenou čočku spaříme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme doměkka.
Tip: Velmi podobný je recept na Kočičí svatbu, kde se čočka nahradí hrachem. Ten nejprve propláchněte a nechte namočený přes noc. Poté uvařte s bobkovým listem téměř doměkka. Můžete zkusit také vařenou cizrnu.
Ve větší rozehřáté pánvi necháme rozpustit sádlo, přidáme slaninu nakrájenou na kostičky a orestujeme dokřupava. Vyndáme do misky, dáme stranou a ve výpeku opečeme cibuli a česnek nakrájené najemno. Do pánve přidáme bobkový list a uvařené brambory, osolíme, opepříme, přidáme oregano, majoránku a tymián a dobře promícháme. Jako poslední přidáme vařené kroupy a čočku a vše pořádně promícháme. Nakonec vrátíme do pánve orestovanou slaninu.
Tip: Kočičí tanec bylo leckde zvykem po uvaření ještě v pekáčku zapéct. To je výhodné, pokud vaříte pro větší rodinu nebo na více dní dopředu, protože zapékaný kočičí tanec je skvělý i studený, doplněný například kyselou okurčičkou.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 878 kcal, 38 g bílkovin, 122 g sacharidů, 24 g tuků, 22 g vlákniny.