Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Kočičí tanec

Objevte zapomenutou chuť kočičího tance, tradičního velikonočního pokrmu našich předků. Kombinace čočky, brambor a slaniny vytváří jednoduché, ale neuvěřitelně lahodné jídlo, které zasytí a zahřeje. Po období půstu bylo symbolem hojnosti a dodávalo sílu na jarní práce. Ať už připravíte kočičí tanec z klasické, červené nebo černé čočky, chutná skvěle. Vyzkoušejte tuto staročeskou specialitu a vraťte na svůj stůl kousek velikonoční historie. 

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 300 g kroupy
  • 300 g červená čočka
  • 500 g brambory
  • 2 × lžíce vepřové sádlo
  • 200 g slanina
  • 2 × cibule
  • 5 × stroužek česnek
  • 4 × bobkový list
  • sůl
  • pepř
  • oregáno
  • majoránka
  • tymián

POSTUP

Nejprve namočíme kroupy a necháme je nabobtnat, poté povaříme asi 20 minut. Červenou čočku spaříme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme doměkka.

Tip: Velmi podobný je recept na Kočičí svatbu, kde se čočka nahradí hrachem. Ten nejprve propláchněte a nechte namočený přes noc. Poté uvařte s bobkovým listem téměř doměkka. Můžete zkusit také vařenou cizrnu.

Ve větší rozehřáté pánvi necháme rozpustit sádlo, přidáme slaninu nakrájenou na kostičky a orestujeme dokřupava. Vyndáme do misky, dáme stranou a ve výpeku opečeme cibuli a česnek nakrájené najemno. Do pánve přidáme bobkový list a uvařené brambory, osolíme, opepříme, přidáme oregano, majoránku a tymián a dobře promícháme. Jako poslední přidáme vařené kroupy a čočku a vše pořádně promícháme. Nakonec vrátíme do pánve orestovanou slaninu.

Tip: Kočičí tanec bylo leckde zvykem po uvaření ještě v pekáčku zapéct. To je výhodné, pokud vaříte pro větší rodinu nebo na více dní dopředu, protože zapékaný kočičí tanec je skvělý i studený, doplněný například kyselou okurčičkou.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 878 kcal, 38 g bílkovin, 122 g sacharidů, 24 g tuků, 22 g vlákniny.


Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.