Marcel Ihnačák
Doba přípravy1 hod.

Karbanátek s čočkovou kaší

Víte, co je to šošovicový prívarok? Toto oblíbené slovenské jídlo má nejblíž k české čočkové kaši, ale je mnohem bohatší. Šéfkuchař Marcel Ihnačák ho připravuje kromě čočky také s mrkví, petrželí, cibulí a česnekem. Kromě toho se naučíte recept i na skvělé smažené hovězí karbanátky s jarní cibulkou. Jestli tedy hledáte inspiraci na tradiční recept v netradičním pojetí, inspirujte se Slovenskem a vyzkoušejte právě tento!
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Čočková kaše

  • bio extra panenský olivový olej Primadonna
  • 2 × mrkve
  • 2 × petržele
  • 1 × cibule
  • 3 × bobkové listy Kania
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 3 × stroužky česneku
  • 300 g čočky Campo Largo
  • 50 g másla Pilos
  • 1 × lžíce hladké mouky Castello

Karbanátky

  • 1 kg mletého hovězího masa Řezníkova čerstvá porce
  • 1 × svazek lahůdkové cibulky
  • 2 × stroužky česneku
  • 1 × vejce „M“
  • 1 × lžička mleté pálivé papriky Kania
  • čerstvá listová petržel
  • strouhanka Belbake na obalování
  • 2 × lžíce másla Pilos
  • alobal
  • sítko

POSTUP

Čočková kaše:

Ve větším hrnci na oleji restujeme očištěné a na menší kousky nakrájené mrkve, petržele a cibuli. Přisypeme bobkové listy, sůl a pepř. Po chvíli přidáme najemno nasekaný česnek a za občasného míchání opékáme dozlatova.

Čočku důkladně propláchneme pod proudem vody, přisypeme k opečenému základu, zalijeme vroucí vodou a pod pokličkou vaříme doměkka 30–40 minut.

Těsně před dokončením připravíme jíšku. V menším hrnci nejprve rozehřejeme máslo, potom přisypeme mouku a na mírném plameni pražíme do zlatohněda. Uvařenou čočku stáhneme z ohně a postupně přimícháváme jíšku. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. 

Karbanátky:

V misce promícháme maso, nadrobno nakrájené bílé části cibulek a stroužky česneku, sůl, pepř, vejce, mletou papriku a najemno nasekanou petrželovou nať. V rukou vypracujeme karbanátky velikosti dlaně, které jemně obalíme ve strouhance. Opékáme je v rozpálené pánvi s olejem z obou stran dozlatova. Těsně před dokončením na pánev přidáme máslo, stáhneme z ohně, přikryjeme alobalem a necháme odpočinout.

Tip: Můžeme použit i vepřové maso nebo mix.

Servírování:

Čočkovou kaši s karbanátky servírujeme v hlubokém talíři posypané nasekanou zelenou částí lahůdkové cibulky.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.