Roman Paulus
Doba přípravy2 hod. 30 min.

Hovězí na víně s pečenou zeleninou

Doma si hravě zvládnete připravit i klasiku francouzské kuchyně – hovězí na víně, respektive hovězí po burgundsku.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Hovězí na víně

  • 800 g hovězího předního bez kosti Řezníkova čerstvá porce
  • 1 l burgundského vína Pinot Noir Bourgogne
  • 5 bobkových listů Kania
  • 8 kuličky celého černého pepře Kania
  • 4 kuličky nového koření Kania
  • snítka čerstvého rozmarýnu a tymiánu
  • 3 polév. lž. vepřového sádla Pikok
  • 50 g anglické slaniny Pikok
  • 50 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 50 g řapíkatého celeru
  • 50 g petržele
  • 1 cibule
  • 2 lžíce rajčatového protlaku Kania
  • 1 l hovězího vývaru
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 1 polév. lž. másla Pilos

Příloha

  • 16 žampionů
  • 2 polév. lž. másla Pilos
  • 2 polév. lž. sekané listové petržele
  • 100 g celeru
  • 100 g petržele
  • 100 g mrkve
  • 100 g malých brambor
  • bio extra panenský olivový olej Primadonna
  • 100 ml vody
  • snítka čerstvého rozmarýnu a tymiánu
  • alobal
  • kovové sítko

POSTUP

Hovězí na víně:

Hovězí maso nakrájíme na kostky, zalijeme vínem, přidáme bobkové listy, celý černý pepř, nové koření, celé bylinky (rozmarýn a tymián) a necháme do druhého dne v lednici marinovat přikryté alobalem.

Druhý den maso vycedíme, necháme dobře okapat a orestujeme v pánvi s rozehřátým sádlem. Scezené víno mezitím v druhém hrnci převaříme a naběračkou sebereme pěnu.

Z pánve vyndáme opečené maso a na výpeku orestujeme do zlatova slaninu nakrájenou na kostky a posléze i kostičky mrkve, celerů a petržele. Později přidáme cibuli nakrájenou najemno a restujeme vše společně do tmava. Přidáme rajčatový protlak, krátce zarestujeme, podlijeme svařeným vínem, 400 ml vývaru, necháme probublat a maso vložíme zpět. Podle potřeby podléváme zbylým vývarem a dusíme do měkka pod pokličkou asi 2 hodiny.

TIP: Jak připravit domácí hovězí vývar se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Maso vyndáme, omáčku vycedíme, svaříme na potřebnou hustotu, osolíme a zjemníme studeným máslem. Hotové maso vrátíme do omáčky a podáváme společně s orestovanými žampiony a zeleninou.

Příloha:

Žampiony očistíme, pokrájíme na čtvrtiny, osmahneme na lžíci másla a ke konci přidáme nasekanou listovou petržel. Zeleninu a brambory ve slupce nakrájíme na větší špalíčky, pokapeme olivovým olejem, přidáme lžíci másla, sůl, čerstvý rozmarýn a tymián, 100 ml vody a pečeme pod alobalem/pokličkou v troubě rozehřáté na 200 °C asi 30-40 minut.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU