Marcel Ihnačák
Doba přípravy45 min.

Hovězí kuličky s parmazánovou omáčkou

Masové koule jste už patrně někdy vyzkoušeli, ale máte zkušenost i s hovězími kuličkami s parmazánovou omáčkou? Pokud ne, je pro vás tento video recept šéfkuchaře Marcela Ihnačáka jako dělaný. Ačkoliv se nejedná o klasické karbanátky, jejich příprava je celkem podobná. Naučíte se, jak namíchat kuličky z mletého hovězího masa, jak je správně orestovat na oleji (s kapkou bílého suchého vína) a k tomu připravíte i přílohu v podobě tarhoni. Jednoduchá parmazánová omáčka je už jen pomyslná třešnička na dortu, která dodá celému jídlu svěží italský nádech.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 kg mleté hovězí maso Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 70 g strouhanka Belbake
  • 120 g parmazán Parmiggiano Reggiano Italiamo
  • 2 × šalotka
  • 6 × stroužek česnek
  • 1 × hrst čerstvý rozmarýn
  • extra panenský olivový olej Italiamo
  • 500 g tarhoňa Combino
  • 2 × lžíce máslo Pilos
  • 2 × lžíce hladká mouka Belbake
  • 100 ml bílé suché víno Soave
  • 50 ml plnotučné mléko Pilos
  • 250 ml smetana ke šlehání Pilos (33 % tuku)
  • 0,5 × citron (šťáva)
  • 1 × svazek lahůdková cibulka

POSTUP

Hovězí mleté dáme do větší mísy, přidáme sůl, pepř, strouhanku, 60 g nastrouhaného parmazánu, nadrobno nasekanou 1 šalotku, 3 stroužky česneku i nasekaný rozmarýn. Směs promícháme a vytvarujeme kuličky, které opečeme v rozpálené pánvi s olejem. Restujeme ze všech stran. Jakmile je maso orestované, stáhneme z ohně a do pánve přilijeme bílé víno. 

Mezitím do hrnce nalijeme olej. Přisypeme tarhoňu, kterou osolíme a za občasného míchání restujeme dozlatova. Orestovanou tarhoňu zalijeme vroucí vodou a vaříme na mírném ohni doměkka.

Do dalšího hrnce nalijeme olej. Přihodíme máslo, které necháme rozpustit. Přidáme 1 nasekanou šalotku spolu s 3 stroužky česneku a restujeme dozlatova. Osolíme a opepříme. Přisypeme hladkou mouku, přilijeme mléko, důkladně promícháme metličkou a ochutíme solí a pepřem. Do hrnce přisypeme 60 g nastrouhaného parmazánu a trochu nasekaného rozmarýnu. Zalijeme smetanou a přilijeme trochu vody. Omáčku opět důkladně promícháme a do hrnce přidáme i kuličky s výpekem. Na mírném ohni ještě krátce povaříme a na závěr dochutíme šťávou z citronu. 

Hovězí kuličky servírujeme s tarhoňou posypané nakrájenou lahůdkovou cibulkou. 

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.