Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Hovězí karabáček na česneku s noky a cuketou

 Hovězí karabáček je maso podobné kližce, ale na rozdíl od ní není tak prorostlé. I proto se skvěle hodí do tohoto receptu šéfkuchaře Romana Pauluse, který ho připravil na česneku s cuketovými noky. Kromě samotného česneku využijete i tradiční kořenovou zeleninu, ale také uzený špek anebo rajčatový protlak či povidla, která celému jídlu dodají příjemný švestkový nádech. Nechybí ani pivo (jak v receptu, tak na stole). Hovězí ragú podávejte s noky či klidně s karlovarským knedlíkem.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 4 × lžíce extra panenský olivový olej Italiamo
  • 50 g sedlácký uzený špek Pikok Pure
  • 800 g hovězí karabáček
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 70 g mrkev
  • 70 g kořenová petržel
  • 60 g celer
  • 3 × bobkový list Kania
  • 2 × cibule
  • 2 × lžíce rajčatový protlak Kania
  • 2 × lžíce povidla Náš Kraj
  • 50 g česnek
  • 500 ml polotmavé pivo Granát Argus
  • 500 ml hovězí vývar
  • 500 g bramborové noky Italiamo
  • 200 g cuketa
  • 1 × snítka listová petržel

POSTUP

V kastrolu rozehřejeme polovinu olivového oleje, na kterém krátce vyškvaříme uzený špek. Přidáme na kostky nakrájený karabáček, osolíme, opepříme, nemícháme – pouze obracíme a opečeme ze všech stran.

Zatáhnuté maso vyndáme a ve výpeku opečeme dozlatova kostky očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) a bobkový list.

Asi po třech minutách přidáme nakrájenou cibuli a dále restujeme. Následně přidáme rajčatový protlak, povidla, opečené maso, česnekovou pastu, zalijeme pivem a necháme provařit do změknutí 1,5–2 hodiny dle velikosti masa.

Tip: Ragú můžete i dusit v troubě. Hrnec přiklopte poklicí a vložte do trouby rozehřáté na 160 °C asi na 1,5 hodiny. Nezapomeňte, že hrnec nesmí mít plastová držadla a musí být vhodný do trouby.

Noky uvaříme v osolené vroucí vodě podle návodu.

Mezitím v pánvi rozehřejeme druhou půlku olivového oleje, na kterém orestujeme na kostky nakrájenou mladou cuketu ochucenou solí a pepřem. Po krátkém restování k cuketě přidáme noky vyndané rovnou z vroucí vody. Krátce opečeme, přidáme natrhanou listovou petržel a podáváme.

Servírujeme v mělkém talíři porci italských noků s cuketou, které ochutíme ragú z hovězího karabáčku a dozdobíme lístkem petržele.

Jak udělat česnekovou pastu?

Pro okamžité použití oloupané stroužky česneku rozmixujeme s trochou vody na pastu. Pokud chceme pastu nějakou dobu pastu uchovat, můžeme do pasty přidat i sůl. Při použití pak ale musíme dávat pozor, abychom jídlo nepřesolili.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 662 kcal, 46 g bílkovin, 25 g sacharidů, 39 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.