V kastrolu rozehřejeme polovinu olivového oleje, na kterém krátce vyškvaříme uzený špek. Přidáme na kostky nakrájený karabáček, osolíme, opepříme, nemícháme – pouze obracíme a opečeme ze všech stran.
Zatáhnuté maso vyndáme a ve výpeku opečeme dozlatova kostky očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) a bobkový list.
Asi po třech minutách přidáme nakrájenou cibuli a dále restujeme. Následně přidáme rajčatový protlak, povidla, opečené maso, česnekovou pastu, zalijeme pivem a necháme provařit do změknutí 1,5–2 hodiny dle velikosti masa.
Tip: Ragú můžete i dusit v troubě. Hrnec přiklopte poklicí a vložte do trouby rozehřáté na 160 °C asi na 1,5 hodiny. Nezapomeňte, že hrnec nesmí mít plastová držadla a musí být vhodný do trouby.
Noky uvaříme v osolené vroucí vodě podle návodu.
Mezitím v pánvi rozehřejeme druhou půlku olivového oleje, na kterém orestujeme na kostky nakrájenou mladou cuketu ochucenou solí a pepřem. Po krátkém restování k cuketě přidáme noky vyndané rovnou z vroucí vody. Krátce opečeme, přidáme natrhanou listovou petržel a podáváme.
Servírujeme v mělkém talíři porci italských noků s cuketou, které ochutíme ragú z hovězího karabáčku a dozdobíme lístkem petržele.
Jak udělat česnekovou pastu?
Pro okamžité použití oloupané stroužky česneku rozmixujeme s trochou vody na pastu. Pokud chceme pastu nějakou dobu pastu uchovat, můžeme do pasty přidat i sůl. Při použití pak ale musíme dávat pozor, abychom jídlo nepřesolili.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 662 kcal, 46 g bílkovin, 25 g sacharidů, 39 g tuků.