Hovězí karabáček na česneku s noky a cuketou

play Přehrát video recept
Hovězí karabáček na česneku s noky a cuketou
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Italská

počet porcí

Počet porcí

6 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

 Hovězí karabáček je maso podobné kližce, ale na rozdíl od ní není tak prorostlé. I proto se skvěle hodí do tohoto receptu šéfkuchaře Romana Pauluse, který ho připravil na česneku s cuketovými noky. Kromě samotného česneku využijete i tradiční kořenovou zeleninu, ale také uzený špek anebo rajčatový protlak či povidla, která celému jídlu dodají příjemný švestkový nádech. Nechybí ani pivo (jak v receptu, tak na stole). Hovězí ragú podávejte s noky či klidně s karlovarským knedlíkem.

Tagy

Nedělní oběd

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 6 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 4 × lžíce extra panenský olivový olej Italiamo
  • 50 g sedlácký uzený špek Pikok Pure
  • 800 g hovězí karabáček
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 70 g mrkev
  • 70 g kořenová petržel
  • 60 g celer
  • 3 × bobkový list Kania
  • 2 × cibule
  • 2 × lžíce rajčatový protlak Kania
  • 2 × lžíce povidla Náš Kraj
  • 50 g česnek
  • 500 ml polotmavé pivo Granát Argus
  • 500 ml hovězí vývar
  • 500 g bramborové noky Italiamo
  • 200 g cuketa
  • 1 × snítka listová petržel

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 397 kJ / 573 kcal

Bílkoviny

36,40 g

Tuky

23,60 g

Vláknina

4,70 g

Sůl

1,90 g

Sacharidy

48,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.V kastrolu rozehřejeme polovinu olivového oleje, na kterém krátce vyškvaříme uzený špek. Přidáme na kostky nakrájený karabáček, osolíme, opepříme, nemícháme – pouze obracíme a opečeme ze všech stran.

02.Zatáhnuté maso vyndáme a ve výpeku opečeme dozlatova kostky očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) a bobkový list.

03.Asi po třech minutách přidáme nakrájenou cibuli a dále restujeme. Následně přidáme rajčatový protlak, povidla, opečené maso, česnekovou pastu, zalijeme pivem a necháme provařit do změknutí 1,5–2 hodiny dle velikosti masa.

Ragú můžete i dusit v troubě. Hrnec přiklopte poklicí a vložte do trouby rozehřáté na 160 °C asi na 1,5 hodiny. Nezapomeňte, že hrnec nesmí mít plastová držadla a musí být vhodný do trouby.

04.Noky uvaříme v osolené vroucí vodě podle návodu.

05.Mezitím v pánvi rozehřejeme druhou půlku olivového oleje, na kterém orestujeme na kostky nakrájenou mladou cuketu ochucenou solí a pepřem. Po krátkém restování k cuketě přidáme noky vyndané rovnou z vroucí vody. Krátce opečeme, přidáme natrhanou listovou petržel a podáváme.

06.Servírujeme v mělkém talíři porci italských noků s cuketou, které ochutíme ragú z hovězího karabáčku a dozdobíme lístkem petržele.

Jak udělat česnekovou pastu?

Pro okamžité použití oloupané stroužky česneku rozmixujeme s trochou vody na pastu. Pokud chceme pastu nějakou dobu pastu uchovat, můžeme do pasty přidat i sůl. Při použití pak ale musíme dávat pozor, abychom jídlo nepřesolili.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo