Z obou druhů mouky, vajec a vody vypracujeme hladké těsto.
Tip: Pokud chceme dosáhnout žluté barvy flíčků, připravíme je jen ze žloutků.
Bochník těsta posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme alespoň půlhodinu odstát při pokojové teplotě nebo v chladničce do dalšího dne. Odpočinuté těsto rozdělíme na 4 části a každou z nich rozválíme na pomoučněné desce. Pláty nakrájíme na 8 cm široké pásy. Ty potom poskládáme na sebe a nakrájíme na flíčky.
Tip: Pokud se těsto příliš lepí, posypeme ho moukou.
Flíčky vaříme ve vroucí osolené vodě asi 2 minuty, dokud nevyplavou na hladinu, a přecedíme.
Tip: Těstoviny, které jsme nevařili, můžeme nechat uschnout posypané moukou, rozložené na plechu a skladovat v uzavřené krabici.
V středně velkém hrnci na oleji a másle restujeme na kolečka nasekané bílé časti cibulek. Po chvíli je posypeme krystalovým cukrem, osolíme a opepříme. Zelí očistíme (zbavíme košťálu), nakrájíme na tenké proužky nebo nastrouháme a přihodíme k dozlatova opečené cibuli. Osolíme, opepříme a restujeme, dokud zelí nezkaramelizuje a změkne. Slaninu nakrájíme na malé kousky a opečeme v malém hrnci s olejem do křupava. K zelí přimícháme flíčky.
Flíčky s zelím servírujeme posypané slaninou a nasekanou zelenou částí lahůdkové cibulky nebo na sladko, posypané moučkovým cukrem.