Kuchyně
Česká
Počet porcí
6 porcí
Doba přípravy
1 hod.
Obtížnost
Začátečník
Flíčky jsou pro mnoho lidí nezapomenutelnou dobrotou z dětství, které jim připravovaly jejich maminky a babičky. Možná vás ale překvapí, jak snadné je si je uvařit vlastní. Aby na vás maminky a babičky mohly být pyšné, natočil šéfkuchař Marcel Ihnačák video recept, podle kterého zvládnete připravit těsto na domácí flíčky i všechno ostatní, co k nim budete potřebovat. Chutnají totiž stejně dobře na sladko – s cukrem, mákem nebo kakaem – i na slano – podle receptu Marcela Ihnačáka se zelím, opečenou slaninou a lahůdkovou cibulkou.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
2 986 kJ / 714 kcal
Bílkoviny
22,00 g
Tuky
30,90 g
Vláknina
7,30 g
Sůl
2,40 g
Sacharidy
87,20 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Z obou druhů mouky, vajec a vody vypracujeme hladké těsto.
Pokud chceme dosáhnout žluté barvy flíčků, připravíme je jen ze žloutků.
02.Bochník těsta posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme alespoň půlhodinu odstát při pokojové teplotě nebo v chladničce do dalšího dne. Odpočinuté těsto rozdělíme na 4 části a každou z nich rozválíme na pomoučněné desce. Pláty nakrájíme na 8 cm široké pásy. Ty potom poskládáme na sebe a nakrájíme na flíčky.
Pokud se těsto příliš lepí, posypeme ho moukou.
03.Flíčky vaříme ve vroucí osolené vodě asi 2 minuty, dokud nevyplavou na hladinu, a přecedíme.
Těstoviny, které jsme nevařili, můžeme nechat uschnout posypané moukou, rozložené na plechu a skladovat v uzavřené krabici.
04.V středně velkém hrnci na oleji a másle restujeme na kolečka nasekané bílé časti cibulek. Po chvíli je posypeme krystalovým cukrem, osolíme a opepříme. Zelí očistíme (zbavíme košťálu), nakrájíme na tenké proužky nebo nastrouháme a přihodíme k dozlatova opečené cibuli. Osolíme, opepříme a restujeme, dokud zelí nezkaramelizuje a změkne. Slaninu nakrájíme na malé kousky a opečeme v malém hrnci s olejem do křupava. K zelí přimícháme flíčky.
05.Flíčky s zelím servírujeme posypané slaninou a nasekanou zelenou částí lahůdkové cibulky nebo na sladko, posypané moučkovým cukrem.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT