Flíčky se zelím na sladko i na slano

play Přehrát video recept
Flíčky se zelím na sladko i na slano
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

6 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Flíčky jsou pro mnoho lidí nezapomenutelnou dobrotou z dětství, které jim připravovaly jejich maminky a babičky. Možná vás ale překvapí, jak snadné je si je uvařit vlastní. Aby na vás maminky a babičky mohly být pyšné, natočil šéfkuchař Marcel Ihnačák video recept, podle kterého zvládnete připravit těsto na domácí flíčky i všechno ostatní, co k nim budete potřebovat. Chutnají totiž stejně dobře na sladko – s cukrem, mákem nebo kakaem – i na slano – podle receptu Marcela Ihnačáka se zelím, opečenou slaninou a lahůdkovou cibulkou.

Tagy

Skromně a skvěle

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 6 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 250 g hladké mouky Belbake
  • 250 g polohrubé mouky Belbake
  • 4 × vejce „M“
  • 100 ml vody
  • olivový olej Primadonna
  • 100 g másla Pilos
  • 2 × svazky lahůdkové cibulky
  • 1 × lžíce krystalového cukru Belbake
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 1 × bílá hlávka zelí
  • 200 g slaniny Pikok v celku
  • 50 g moučkového cukru Belbake

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 986 kJ / 714 kcal

Bílkoviny

22,00 g

Tuky

30,90 g

Vláknina

7,30 g

Sůl

2,40 g

Sacharidy

87,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Z obou druhů mouky, vajec a vody vypracujeme hladké těsto.

Pokud chceme dosáhnout žluté barvy flíčků, připravíme je jen ze žloutků.

02.Bochník těsta posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme alespoň půlhodinu odstát při pokojové teplotě nebo v chladničce do dalšího dne. Odpočinuté těsto rozdělíme na 4 části a každou z nich rozválíme na pomoučněné desce. Pláty nakrájíme na 8 cm široké pásy. Ty potom poskládáme na sebe a nakrájíme na flíčky. 

Pokud se těsto příliš lepí, posypeme ho moukou.

03.Flíčky vaříme ve vroucí osolené vodě asi 2 minuty, dokud nevyplavou na hladinu, a přecedíme.

Těstoviny, které jsme nevařili, můžeme nechat uschnout posypané moukou, rozložené na plechu a skladovat v uzavřené krabici.  

04.V středně velkém hrnci na oleji a másle restujeme na kolečka nasekané bílé časti cibulek. Po chvíli je posypeme krystalovým cukrem, osolíme a opepříme. Zelí očistíme (zbavíme košťálu), nakrájíme na tenké proužky nebo nastrouháme a přihodíme k dozlatova opečené cibuli. Osolíme, opepříme a restujeme, dokud zelí nezkaramelizuje a změkne. Slaninu nakrájíme na malé kousky a opečeme v malém hrnci s olejem do křupava. K zelí přimícháme flíčky. 

05.Flíčky s zelím servírujeme posypané slaninou a nasekanou zelenou částí lahůdkové cibulky nebo na sladko, posypané moučkovým cukrem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo