Mrkev, petržel, cibuli a řapíkatý celer nakrájíme nadrobno a orestujeme v hrnci na oleji. Do základu přihodíme nové koření, bobkové listy, 1 pálivou papričku a 5 stroužků nasekaného česneku. Přilijeme olej podle potřeby a restujeme dozlatova.
Následně přidáme nasekané sušené švestky, houby, den předem namočené a scezené fazole a dršťky. Podlijeme vínem a chvíli vaříme, dokud se neodpaří alkohol. Přidáme rajčata z konzervy a zalijeme vývarem nebo vodou.
Tip: Jak připravit domácí zeleninový vývar zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Promícháme, zakryjeme poklicí a vaříme, dokud fazole a dršťky nezměknou, přibližně 45 minut.
Chléb nakrájíme na krajíce a opečeme ho na oleji dokřupava.
Dušené dršťky servírujeme v hlubokém talíři. Po povrchu posypeme nasekanou cibulkou, pálivou papričkou a podáváme s opečeným chlebem potřeným česnekem.