
- Cibule na několik způsobů
- Jak oloupat chřest?
- Jak oloupat grilovanou papriku?
- Jak snadno oloupat rajče?
- Jak dobře ugrilovat papriku?
- Pečený česnek
- Jak uvařit zelený chřest
- Řapíkatý celer
- Dýně
- Květák
- Petrželové chipsy
- Fenykl
- Olivová tapenáda
- Celer
- Dip z pečených paprik
- Domácí sušená rajčata
- Krémový špenát
- Restovaný lilek
- Mrkev
- Topinambury
- Baba ganoush
- Zelenina ve sladkokyselém nálevu
- Ratatouille
- Zapečené ratatouille
- Zkaramelizovaná cibule se zeleným pepřem
- Vídeňská cibulka
- Česnekové chipsy
- Blanšírování
- Dýňová pomazánka
- Pomazánka z černého kořene a uzeného lososa
- Grilovaná zelenina
- Kaše ze sladkých brambor
- Nakládaná dýně
Cibule je zelenina, která mnohé z vás přivedla k slzám. Nemění to ovšem nic na tom, že stále patří k nejoblíbenější zelenině, která se pěstuje téměř ve všech zemích světa. Díky své výrazné chuti se skvěle hodí k masu, rybám nebo těstovinám, nesmí chybět ani v salátech. V naší kuchyni se nejčastěji používá tradiční bílá a červená cibule. Červená je jemnější, se sladkým nádechem a méně dráždí oči. Obě lze konzumovat syrové nebo zpracovávat tepelně. Připravte si třeba karamelizovanou cibuli se zeleným pepřem. Jak na to, vám v následujícím videu ukáže Roman Paulus.
Suroviny
- 500 g červené cibule
- 50 g másla
- 50 g cukru
- 50 ml sherry octa
- 100 ml portského vína
- 300 ml červeného vína
- sůl
- pepř
- čerstvý tymián
- 2 lžíce nakládaného zeleného pepře
Postup
V pánvi s rozpuštěným máslem orestujeme cibuli nakrájenou na nudličky, po chvíli zasypeme cukrem, který necháme zkaramelizovat. Přidáme lístky čerstvého tymiánu, zastříkneme octem, podlijeme portským vínem, postupně přiléváme červené víno a necháme pomalu vařit, aby byla cibule měkká. Na konci by neměla mít příliš hustou konzistenci, proto nesváříme úplně. Na konec přidáme nakládaný zelený pepř.
Hotovou cibuli přendáme do sterilizované skleničky, uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. V lednici můžeme uchovávat i několik týdnů. Podáváme k paštikám, terinám nebo burgerům.
Komentáře (0)
zobrazit vše