
- Příprava jíšky
- Bešamel
- Omáčka aioli
- Koktejlová omáčka
- Krémová omáčka ze zeleného pepře
- Lanýžová majonéza
- Hořčicová majonéza
- Domácí majonéza
- Chilli majonéza
- Tomatová omáčka z čerstvých rajčat
- Sladkokyselá chilli omáčka
- Nuoc Cham - vietnamská omáčka k namáčení závitků a Bún Chá
- Rychlá rajčatová omáčka
- Zimní ovocná omáčka
Věděli jste, že můžete k cukroví nebo vánočce usrkávat i vánoční omáčku? Ale ne tak ledajakou. Šéfkuchař Roman Paulus připravil recept na svou oblíbenou omáčku z naloženého sušeného ovoce a ořechů, která skvěle chutná jako samostatný zákusek, ale ještě lépe vynikne například s vanilkovými rohlíčky. Navíc si ji můžete ochutit zcela podle sebe – třeba portským vínem, skořicí nebo citronovou kůrou.
Recept na zimní ovocnou omáčku
Potřebujeme: struhadlo
Suroviny:
- 300 g sušených švestek
- 50 g rozinek
- 100 g sušených hrušek
- 100 g sušených jablek
- 50 g sušených brusinek
- 1 l vody
- 1 bio citron (kůra)
- 100 g lískových ořechů
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g mandlí
- strouhaný perník na zahuštění
Postup:
Sušené ovoce všeho druhu (na množství ani druzích nezáleží – použijeme, co zrovna máme ve spíži) zalijeme studenou vodou, aby bylo ovoce ponořené a necháme do druhého dne nabobtnat v lednici.
Druhý den přidáme nastrouhanou citronovou kůru a pod pokličkou zvolna vaříme (v té samé vodě) přibližně 2 hodiny. Omáčka se trochu zahustí, případně ji můžeme lehce promixovat tyčovým mixérem.
Po uvaření přidáme celé ořechy a zahustíme strouhaným perníkem.
Uchováváme v chladu, kde vydrží až dva týdny, a podáváme studené v kompotových miskách ideálně společně s cukrovím.
Komentáře (0)
zobrazit vše