Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Vánoční štola je známá spíš na západ od Česka, ale těší se velké oblibě i v našich kuchyních. Nemusíte ji ale kupovat v obchodě, když si ji připravíte sami doma! Šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže, jak na to. Zjistíte, jak jednoduše připravit těsto i jak štolu naplnit marcipánem a máslem. Protože vánoční štola nemusí kynout, můžete si pochutnávat doslova za pár chvilek. Štola se peče zhruba jednu hodinu, ale zapráší se po ní rychleji, než řeknete „Štědrý den“!

Recept na vánoční štolu

Potřebujeme: elektrický sekáček, kuchyňský robot, pečicí plech, pečicí papír

Suroviny:

  • 270 g rozinek
  • 70 ml tuzemáku
  • 180 g marcipánu
  • 45 g másla
  • 370 g hladké mouky + na pomoučnění
  • 1 bio citron (kůra)
  • 1 bio pomeranč (kůra)
  • 1 prášek do pečiva
  • 90 g mandlí
  • 2 vejce „M“
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • perníkové koření
  • 200 g kandované citrusové kůry
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 100 g másla
  • krystalový cukr na posypání
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

Rozinky namočíme do tuzemáku a necháme asi 2–3 hodiny nabobtnat. Mandle nasekáme nahrubo.

Mouku, rozinky namočené v alkoholu, citronovou a pomerančovou kůru, kypřicí prášek, sekané mandle, vejce, tvaroh, perníkové koření, kandovanou kůru, semínka z vanilkového lusku, máslo a špetku soli zpracujeme v robotu v kompaktní těsto.

Připravené těsto rozdělíme na 3 stejné díly, z každého vyválíme váleček.

Marcipán smícháme s 45 g másla a rozdělíme na 3 díly. Na vále posypaným moučkovým cukrem vypracujeme 3 válečky, stejně dlouhé, jako válečky z těsta na štolu. Do každého válečku z těsta uděláme rýhu, do které vložíme marcipán a uzavřeme. Marcipán tak bude sloužit jako náplň.

Těsto s marcipánovou náplní přendáme na plech vystlaný pečicím papírem vyskládané do tvaru pyramidy (dva válce vedle sebe dolů a na ně jeden válec navrch).

Pečeme v troubě rozpálené na 160 °C asi 1 hodinu.

Čerstvě upečenou štolu bohatě pomažeme rozehřátým máslem, posypeme krystalovým cukrem a necháme vychladnout. Studenou štolu zasypeme ještě moučkovým cukrem a servírujeme nakrájenou na plátky.

Tip: Štolu je možné zabalit do celofánu a v chladu a temnu takto vydrží až 2 týdny.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.